Szybki przepis na kolację. Przygotowanie - 5 minut. Wkładamy do piekarnika, kwadrans i gotowe. Jeden podstawowy składnik, reszta wedle waszych upodobań. Smacznego :)

Wytrawne ślimaczki z ciasta francuskiego
Podstawowy składnik:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
Farsz:
- 200 gramów tartej na grubych oczkach lub drobno pokrojonej wędliny
- 200 gramów tarkowanego sera żółtego, mozzarella
- 100 ml passaty pomidorowej z ulubionymi ziołami
- cebula, kukurydza z puszki, papryka, oliwki
Zobacz film z wykonania! KLIK !

Przygotowujemy składniki. Rozwijamy ciasto francuskie i układamy je na papierze, w który był zapakowany, to ułatwi Wam zwijanie. Ciasto smarujemy passatą pomidorową z ziołami i układamy składniki. Zwijamy roladę dość ciasno. Następnie kroimy ją w 3 cm kawałki i wykładamy na blachę od piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, pieczemy w zależności od piekarnika 15-20 minut. W moim piekarniku INDESIT IFW 6844 JCIX idealnie wypieczone ciasto francuskie piekę 17 minut, na środkowym poziomie. Na ostatnie 2 minuty włączamy pieczenie od spodu. Ślimaczki są gotowe, gdy ciasto się idealnie zarumieni, a ser w środku rozpuści.
Nie pozostaje mi nic innego, jak życzyć Wam smacznego :)

Wyglądają wspaniale! Jak z kawiarni albo z włoskiej knajpy. ciekawe, czy pachniały i smakowały równie wyśmienicie...
OdpowiedzUsuń