RYBA - najlepsza zapiekanka na Wigilijny stół !

RYBA - zapiekanka z ciasta francuskiego z rybnym farszem - idealna na Wigilię!



Przygotowanie jest naprawdę proste, a efekt, jaki osiągniecie, zaskoczy wszystkich. Najważniejsze jednak, że gotowa zapiekanka jest przepyszna!

Składniki:

- 3 puszki tuńczyka
- cebula
- puszka kukurydzy
- 3 łyżki majonezu
- sól, pieprz
- opakowanie ciasta francuskiego
- jajko

1. Przygotuj farsz. Do odsączonego tuńczyka dodaj drobno pokrojoną cebulę, kukurydzę. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj majonez i wymieszaj.
2. Z ciasta francuskiego wytnij szablon ryby. Resztę ciasta zostaw - z niego wytnij łuski, ogon i głowę ryby na wierzch zapiekanki oraz obrzeże - zobacz na filmie.
3. Obrzeża dolnej formy ryby posmaruj rozbitym jajkiem. Zabezpiecz obrzeża małymi paskami z pozostałego ciasta francuskiego, żeby farsz nie wyciekł podczas pieczenia.
4. Wyłóż gotowy farsz
5. Na wierzch połóż pozostałą część ciasta - głowę i ogon a tułów udekoruj łuskami - możesz je wyciąć nakrętką. Zrób też oko z ziela angielskiego i zrób uśmiech :)
6. Całość posmaruj jajkiem.
7. Piecz w temperaturze 180stopni przez 40 minut, aż ciasto pięknie się zezłoci. 


W moim piekarniku (Indesit IFW 6844 JC IX) piekę rybę ok. 45 minut w początkowej temperaturze 180 stopni. Po kwadransie zmniejszam ją o 30 stopni i piekę pół godziny. Jest równomiernie upieczona, z chrupiącą skórką!


Jak przygotować zapiekankę pokazałam Wam w filmiku poniżej. Wielkie brawa dla Leny, która pomagała mi w przygotowaniach. To nasza mała kucharka. Uwielbia gotować. Gofry, kotleciki, sałatki i zupy - to jej popisowe dania. Zna na pamięć przepisy naszych ulubionych dań! W myśl idei #DoItTogether, czyli #ZróbmyToRazem bardzo często gotujemy wspólnie. Dziewczyny to uwielbiają, a i mi sprawia to wiele frajdy. To nic, że mam więcej sprzątania i zmywarka zapełniona jest po brzegi - ważne że razem! :)


Film do zobaczenia TUTAJ

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Trojaczki. Polub nas na Facebooku!