Poznaj kilka rad, dzięki
którym przechowywane w lodówce jedzenie będzie dłużej świeże. Wiesz, gdzie
przechowywać jajka, a jak najlepiej ustawić lodówkę, by nie generowała
dodatkowych kosztów?
Myli się ten, kto uważa, że w lodówce panuje jednakowa temperatura.
Najcieplejszym miejscem w lodówce jest najwyższa półka, natomiast
najzimniejszym miejsce są dolne półki. Warto więc wiedzieć gdzie położyć
konkretne grupy produktów by się nie psuły.
Jak przechowywać
jedzenie w lodówce, by dłużej były smaczne i świeże?
Najwyższa półka - tu jest najcieplej, więc kładziemy tam produkty o najdłuższej
trwałości, najlepiej w szczelnych opakowaniach. Możemy przechowywać tam także
gotowe wypieki i produkty, które mamy pewność, że zużyjemy wkrótce. Ja na
najwyższej półce trzymam także kilka jogurtów, dzięki temu, że jest tam cieplej
niż w pozostałej strefie lodówki - wyjęte jogurty szybciej dostosowują się do
temperatury pokojowej.
Środkowa półka - idealna na mleczne, nabiałowe produkty (sery, jogurty). Najczęściej temperatura w tej strefie sięga ok. 5 °C, dlatego możemy też trzymać na niej gotowe, przetworzone już obiady, które zostają na drugi dzień.
Środkowa półka - idealna na mleczne, nabiałowe produkty (sery, jogurty). Najczęściej temperatura w tej strefie sięga ok. 5 °C, dlatego możemy też trzymać na niej gotowe, przetworzone już obiady, które zostają na drugi dzień.
Niżej trzymamy to, co psuje się najszybciej. Mięso, wędliny i produkty w otwartych opakowaniach (te, których nie można umieścić w szczelnych pojemnikach).
W szufladach znajdujących się na samym dole lodówki przechowujemy świeże warzywa i owoce.
A co trzymamy na drzwiach? Napoje, butelki z sosami, słoiki. Drzwi to najcieplejsza strefa lodówki - narażona na ciągłe zmiany temperatury przez częste ich otwieranie.
A jajka? Założę się, że wiele z Was trzyma je na drzwiach lodówki. Też tak robiłam, aż do dnia wybierania sprzętów do #NaszeM3. Czytając wiele artykułów o lodówkach, trafiłam też na taki z ciekawostkami. Wiele z nich zapamiętałam i przeczytacie je wyżej. Ale te jajka zdziwiły mnie najbardziej. Wiele lodówek na przecież w wyposażeniu socjalną podstawkę na jajka, na drzwiach lodówki. Zwróćmy uwagę na to, żeby w lodówce jajka były ułożone tępym końcem do góry – dłużej zachowają świeżość. A jajka powinniśmy trzymać wewnątrz lodówki, na przykład na najwyższej półce, w tekturowym opakowaniu.
Jakich produktów nie
powinniśmy przechowywać w lodówce?
Warzyw i owoców takich jak: ogórki, pomidory, papryka, marchew, ziemniaki,
cebula - ponieważ niska temperatura przyśpiesza ich psucie. Jabłek, gruszek
oraz owoców tropikalnych (mango, banany, ananas, papaja, awokado), ponieważ
przechowywanie w lodówce spowoduje utracenie smaku i aromatu. Miodu - ten
najlepiej przechowywać w zamkniętym słoiku, w szafce. Oleju - niska temperatura
powoduje jego mętnienie i niezdatność do spożycia.
Warto też wiedzieć i praktykować to, by surowe jedzenie było oddzielone od
gotowego do spożycia. Najlepiej trzymaj je na osobnych półkach. najlepiej
trzymać produkty w zamkniętych, szczelnych pojemnikach. Ważne jest też, by nie
umieszczać w lodówce jeszcze ciepłych potraw. Powinno się je najpierw
schłodzić, a dopiero później umieścić w lodówce.
To, by produkty były długo świeże, zależy też od ustawień naszej lodówki. Do nowego mieszkania wybrałam model LR8 S1 S marki Indesit, o pojemności komory chłodziarki 228 litrów, w klasie energetycznej A+, z zamrażalnikiem o pojemności 111 litrów. O klasach energetycznych, naszych wyborach sprzętów i oszczędnościach z tym związanych pisałam Wam w poście "Jak zmniejszyć rachunki za wodę i prąd? Jak zaoszczędzić czas dzięki dobrym sprzętom". Na naszą 5-osobową rodzinę jest wystarczająca. Zależało mi też, by lodówka miała taki układ półek, żeby mieściła duży garnek z zupą bez problemu.
To, by produkty były długo świeże, zależy też od ustawień naszej lodówki. Do nowego mieszkania wybrałam model LR8 S1 S marki Indesit, o pojemności komory chłodziarki 228 litrów, w klasie energetycznej A+, z zamrażalnikiem o pojemności 111 litrów. O klasach energetycznych, naszych wyborach sprzętów i oszczędnościach z tym związanych pisałam Wam w poście "Jak zmniejszyć rachunki za wodę i prąd? Jak zaoszczędzić czas dzięki dobrym sprzętom". Na naszą 5-osobową rodzinę jest wystarczająca. Zależało mi też, by lodówka miała taki układ półek, żeby mieściła duży garnek z zupą bez problemu.
Trzeba też wiedzieć, że pracująca na okrągło lodówka może odpowiadać za
25%-30% naszego rocznego zużycia prądu. Nieoptymalne korzystanie z lodówki może
powodować wzrost rocznych kosztów prądu o ok. 100 zł.
Według wszelkich doniesień optymalna temperatura ustawień lodówki to 5 stopni. Im wyższa, tym niższe będzie zużycie energii elektrycznej. Każde dodatkowe obniżenie temperatury o dwa stopnie mniej, powoduje wzrost poboru prądu o kilkanaście procent. Zamrażarka powinna być ustawiona na -18 stopni. Najważniejsze - lodówka nie może stać przy źródle ciepła (grzejnik, kuchenka), powinna być też odsunięta od ściany min. 2-3cm. Staraj się mieć pełną lodówkę. Jeżeli nie potrzebujesz tylu produktów w lodówce, by zapełnić ją całą - włóż butelki z wodą, soki. W połowie pusta lodówka potrzebuje więcej energii elektrycznej niż pełna.
I zgodnie z powiedzeniem "czym skorupka za młodu nasiąknie"...
uczcie dzieci od najmłodszych lat zamykania drzwi w lodówce. Moje dzieci
ostatnimi czasy same wymyślają dania, jakie chcą zjeść. Inspiracją jest
zawartość lodówki. Otwierały więc drzwiczki i wymyślały to takie, to inne
danie. Później oczywiście wspólne gotowanie, według naszej ulubionej idei
#DoItTogether, czyli #ZróbmyToRazem. Pomoc w opracowaniu menu szybko zmieniła
się w zabawę i finałem tego były częste zaglądania do lodówki. Dziś już wiedzą,
że to powoduje, że ich ulubione jogurty mogą się popsuć i szybko zrezygnowały z
takiej zabawy. Mamy też za sobą śmieszną rodzinną anegdotkę z wyłączeniem
światła w lodówce. Nikodem próbował mi wytłumaczyć, że powinnam wyłączyć
światło w lodówce, skoro im każę wyłączać, jak wychodzą ze swojego pokoju.
Wracając do tematu lodówki. Zastosowanie w naszym domu stref przechowywania
produktów według zasad, przemyślane zakupy oraz planowanie tygodniowych
posiłków bardzo ograniczyło marnowanie jedzenia. Polecam!
Akurat o ile pomidorów czy cebuli to rozumiem, że się nie trzyma w lodówce to akurat papryka czy marchewka dłużej są świeże i właśnie trzymanie w cieple powoduje ich psucie.
OdpowiedzUsuńOleje też zależy które-niektóre po otwarciu się trzyma w lodówce, choć większość nie.
Jajka zawsze trzymamy w tekturowych opakowaniach na drugiej półce od góry, jakoś tak zawsze było odkąd pamiętam w domu :)