5 pomysłów na pyszne RISOTTO, które pokochały moje dzieci!

Przekonam Was do zrobienia go dziś na obiad tym, że do tej pory dzieci nie jadły ryżu w ogóle. Nic a nic! Przez ostatnie 4 dni, robiłam je już 5 razy! Ciągle o nie proszą!





Odkąd dzieci przestały jeść dania ze słoików, zaczęłam im gotować normalnie, nie przepadały za ryżem. Pomidorówka tylko z makaronem, ryż jako dodatek do dań był nie do przełknięcia. Pewnego dnia miałam ogromną ochotę na ryż! Na kolację zrobiłam risotto, dla siebie i męża. Robiłam je drugi raz, bo całą porcję zjadły nam dzieci :)

Kilka ciekawostek:- do risotta dodajemy specjalny ryż arborio, carnaroli - przyznam się szczerze, że rzadko pamiętam o uzupełnieniu zapasów i często podaję ze zwykłym. Też nam smakuje:)
- w oryginalnym przepisie dodaje się białe wino, my nie pijemy alkoholu i danie jadły też dzieci - nie używam wina podczas przygotowania.
- z dodatkami możesz zaszaleć! Każde warzywo, dodatek, zioła - wszystko idealnie pasuje do risotto.
- bulion do risotta zawsze dolewaj gorący. Ja zawsze zagotowuje ok. 1 litra przecedzonego rosołu i utrzymuję temperaturę bulionu przez czas przygotowania ryżu.

Przepis na risotto.


Składniki:

  • litr (lub więcej) gorącego bulionu
  • 300 gram ryżu
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy do smażenia
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • garść parmezanu
  • ewentualnie szklanka białego wina
  • wybrane dodatki (patrz propozycje niżej)

  1. Przygotowujemy wcześniej ok. 1 litra bulionu. Musi być gorący podczas dolewania do ryżu.
  2. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy oliwę.
  3. Cebulę i czosnek drobno siekamy, dodajemy do masła i oliwy.
  4. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu, podsmażamy pół minuty na sporym ogniu/wysokiej mocy. Ja jestem bardzo zadowoloną posiadaczką płyty indukcyjnej VID 641BC i podsmażam w/w składniki na 8 poziomie grzania, następnie zmniejszam moc o połowę, do 4 poziomu. Moja płyta ma 9 poziomów grzania. Gdy gotujecie na gazie, podsmażcie składniki na największym ogniu, później zredukujcie go o połowę.
  5. Do podsmażeniu cebuli i czosnku, dodajemy całą porcję surowego ryżu, mieszamy tak, aby składniki pokryły ryż i zmniejszamy moc o połowę-podsmażamy ryż przez 3-4 minuty.
  6. W oryginalnym przepisie dodajemy teraz szklankę wina i czekamy, aż odparuję. Ja gotuję bez wina i dodaję stopniowo gorący bulion.
  7. Bulion dodajemy porcjami, dodając kolejną, jak ryż wchłonie poprzednią porcję.
  8. Risotto musi mieć konsystencję zwartą, ale nie rozgotowaną. Po 10 minutach sprawdźcie ryż, musi być al dente.
  9. Gdyby zabrakło Wam bulionu, możecie dodawać wodę, gdy będzie konieczność dogotowania ryżu.
  10. Na koniec dodajemy garść parmezanu i gotowe.

Inne kombinację risotto.
Risotto z warzywami. Do cebuli i czosnku możesz dodać tak naprawdę wszystkie warzywa, na jakie masz ochotę (kukurydzę, groszek, brokuły) - pozostałe wykonanie bez zmian, jak wyżej.
Risotto z grzybami. Suszone lub świeże grzyby także podsmażasz od razu z cebulą i czosnkiem.
Risotto z kurczakiem. Kurczaka pokrojonego w kostkę podsmażam na patelni, dodaję później do cebuli, reszta wykonania standardowo.
Risotto z suszonymi pomidorami - moje ulubione! Suszone pomidory trzeba odcedzić z zalewy i podsmażyć z cebulą i czosnkiem. Polecam! Jest pycha!

Gotujecie razem z dziećmi? Ja bardzo chętnie! One aż rwą się do pomocy, jak tylko zaczynam cokolwiek robić w kuchni, słyszę "mamo, mogę pomóc?". Zgadzam się zawsze, mimo że zazwyczaj ich pomoc oznacza dłuższe gotowanie i bałagan w kuchni. To nic, czym skorupka za młodu nasiąknie... Lubię gotować z dziećmi, lubię tak spędzać z nimi czas. Zamiast poczucia winy, że za dużo czasu spędzam na gotowaniu, czy innych pracach domowych-cieszę się wspólnym czasem bez jakichkolwiek wyrzutów sumienia. Taki jest właśnie zamysł kampanii marki Indesit #DoItTogether czyli #ZróbmyToRazem. Wspólne obowiązki, czas spędzany razem podczas gotowania nie tylko umacnia więzi rodzinne, ale naprawdę buduje relacje. My robimy to razem. A Wy?



Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Trojaczki. Polub nas na Facebooku!