Danie, za którym przepadają moje dzieci. Znika z talerzy w całości. Przygotowanie = 5 minut, zapiekanie 30. Obiad w pół godziny gotowy!
Pod TYM zdjęciem na instagramie dostałam wiele próśb o przepis na obiad, który jest u nas totalnym numerem 1! Dzieci uwielbiają to danie, wręcz za nim przepadają. Zawsze zjadają wszystko. Mam pewność, że Waszym dzieciom też będzie smakować... kurczak zapiekany w jogurcie!
Składniki:
1 pierś z kurczaka
1 pierś z kurczaka
1 gęsty, duży jogurt naturalny
2 marchewki
Odrobina soli i pieprzu
₁/₂ pęczka koperku lub natki pietruszki
Kurczaka kroimy w paski. Doprawiamy solą i pieprzem. Koperek siekamy i mieszamy z jogurtem. Marchewkę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą.
Wykładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temperaturze nie większej niż 150*C, ponieważ w wyższej temperaturze jogurt się zważy. Zapiekamy 45 minut z termoobiegiem. Marchewkę możecie zastąpić innymi warzywami, ja już robiłam z kukurydzą, groszkiem, porem. Od czasu do czasu możecie pomieszać składniki, szybciej się upiecze.
Wykładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temperaturze nie większej niż 150*C, ponieważ w wyższej temperaturze jogurt się zważy. Zapiekamy 45 minut z termoobiegiem. Marchewkę możecie zastąpić innymi warzywami, ja już robiłam z kukurydzą, groszkiem, porem. Od czasu do czasu możecie pomieszać składniki, szybciej się upiecze.
U nas to danie jest totalnym numerem 1.
Spróbujcie koniecznie. Smacznego!
Zrobię na dniach na pewno :)dzięki za przepis pozdrowionka
OdpowiedzUsuńMaluchom to może na pewno będzie smakować(choć sądzę, że niejadkom nie każdym), starsze niejadki to będą narzekać na zieleninę i wszystko, co jest przyklejone do mięsa:D
OdpowiedzUsuńJak duży jogurt dajesz? Ostatnio szukałam inspiracji i spadasz mi jak z nieba :D
OdpowiedzUsuńSpecjalnie weszłam po przepis ale trochę zagmatwany :/ czyli nie marynuje się przed pieczeniem ?
OdpowiedzUsuńNie ma nic prostszego :) Nie, nie trzeba marynować :)
UsuńW weekend spróbujemy z Jasiem :)
OdpowiedzUsuńCo poszło nie tak? :(
OdpowiedzUsuńJogurt się zwazyl, marchewka była twarda... Piekłam 45 min w temp 140 z termoobiegiem, po kilkunastu minutach dałam na 150. W smaku było dobre tylko ta konsystencja i twarda marchewka...
Proszę o porady:)
Ojej :( Spróbuj pokroić marchewkę drobniej, lub użyć mrożonej, albo podgotuj chwilę. Ja dziś robiłam z mini marchewkami w całości pieczone i wyszło ok :)
UsuńJogurt lekko ma prawo się ściąć, szczególnie jak mięso puści sok. Wymieszaj :) będzie dobre!!! :) Zerknij na mój instargram, dziś robiłam modyfikacje przepisu.
Dziś będę robić trzymaj kciuki , bo inaczej zostaniemy bez obiadu
OdpowiedzUsuńI obiad się udał trochę zmodyfikowałam przepis i wyszło dobre , dzięki za przepis
OdpowiedzUsuń