#karmiejemwszystko ! Przeczytaj ten post.

Prawie każdą przyszłą mamę dopadały w ciąży zachcianki. Nie mówię tu o jedzeniu ogórków kiszonych z czekoladą. Słodycze, kilogramy pomarańczy, śledzie,twarożki i inne podobne. Słone, słodkie, kwaśne. Jeżeli ciężarna nie cierpi na cukrzyce ciążową, cholestazę czy inną przypadłość wymagającą diety - może jeść co chce - w granicach rozsądku.
Ja przez ostatnie tygodnie ciąży pochłaniam pękami rzodkiewkę i główki sałaty! Same, bez dodatków. Nie ma nic lepszego:) Kiwi zawładnęło moje serce - im kwaśniejsze tym lepsze. Czekolada mogłaby nie istnieć.
Im bliżej terminu porodu, tym częściej na sali toczyły się dyskusje o tym, co można jeść podczas karmienia piersią.
... i tak w koło. Wiele ułatwiłoby przyszłej mamie wręczenie rozpiski - co można, a czego nie można jeść, pić po urodzeniu. Sprawa byłaby prosta. Ale nie jest. Ja tej wiedzy szukałam w internecie, w książkach, poradnikach i na blogu Agaty ( Hafija.pl). Rad i ostrzeżeń co do jedzenia tyle ile "ciotek dobra rada".

Prawie każdą przyszłą mamę dopadały w ciąży zachcianki. Nie mówię tu o jedzeniu ogórków kiszonych z czekoladą. Słodycze, kilogramy pomarańczy, śledzie,twarożki i inne podobne. Słone, słodkie, kwaśne. Jeżeli ciężarna nie cierpi na cukrzyce ciążową, cholestazę czy inną przypadłość wymagającą diety - może jeść co chce - w granicach rozsądku.
Ja przez ostatnie tygodnie ciąży pochłaniam pękami rzodkiewkę i główki sałaty! Same, bez dodatków. Nie ma nic lepszego:) Kiwi zawładnęło moje serce - im kwaśniejsze tym lepsze. Czekolada mogłaby nie istnieć.
Im bliżej terminu porodu, tym częściej na sali toczyły się dyskusje o tym, co można jeść podczas karmienia piersią.
- a kurczaka będę mogła zjeść?
- a ogórka czy pomidora?
- a co z owoców będzie można?
- a kawę? bo wiadomo jak po nocach się nie śpi...
... i tak w koło. Wiele ułatwiłoby przyszłej mamie wręczenie rozpiski - co można, a czego nie można jeść, pić po urodzeniu. Sprawa byłaby prosta. Ale nie jest. Ja tej wiedzy szukałam w internecie, w książkach, poradnikach i na blogu Agaty ( Hafija.pl). Rad i ostrzeżeń co do jedzenia tyle ile "ciotek dobra rada".
Zgodnie z zaleceniami specjalistów, gdy karmisz piersią, codziennie potrzebujesz ok. 500 kcal więcej niż do tej pory (czyli tyle, ile dostarczają 2 duże grahamki z 2 plasterkami wędliny drobiowej).
Matka karmiąca piersią powinna pamiętać
o kilku podstawowych zasadach:
o kilku podstawowych zasadach:
I. Jeść 5-6 posiłków dziennie (około 2500 kcal), najlepiej po karmieniu.
II. Pić dużo wody mineralnej niegazowanej. Mama karmiące powinna pić zawsze wtedy kiedy czuje pragnienie oraz mieć butelkę wody pod ręką zawsze w trakcie karmienia. Płynów mamie dostarczają także zupy oraz soczyste owoce.
III. Dbać o odpowiednią wartość węglowodanów złożonych w diecie. Tzn. jeść takie produkty jak: pełnoziarniste pieczywo, nieoczyszczony ryż, pełnoziarnisty makaron, kasze, płatki owsiane, warzywa.
IV. W każdym posiłku musi znaleźć się porcja warzyw i owoców!
V. Dwa razy dziennie jeść produkty bogate w żelazo: chude mięso, jajka, ryby, warzywa strączkowe, zielone warzywa, orzechy, suszone owoce.
VI. Dwa razy w tygodniu jeść tłuste ryby morskie.
VII. Wystrzegać się izomerów trans, czyli utwardzonych tłuszczów (margaryny, ciasta i ciastka ze sklepu czy cukierni, czipsy, krakersy, panierowane dania, frytki). Dobre tłuszcze to oleje (zwłaszcza rzepakowy, oliwa), masło, tłuszcze z ryb, orzechów. Unikać też tłustych mięs.
VIII. Jeść regularnie
IX. Unikać produktów niezalecanych w ciąży! - patrz tabelki
X. Obserwować dziecko, szczególnie po wprowadzeniu nowego produktu do diety.
A w tym miejscu chciałabym z całego serca podziękować Agacie - Hafija.pl za dobrą robotę którą robi, za jej blog! Życzę każdej mamie w ciąży, aby za w czasu trafiła na blog Agaty. Multum informacji, lawina rad, porad, podpowiedzi. Ona daje kopa - że karmienie się uda!:)
Polecam Wam kilka artykułów z Hafija.pl które bardzo pomogły mi w rozpisaniu dozwolonych i zakazanych potraw i produktów. Dieta mamy karmiącej (klik), o rybach (klik), czy można pić kawę (klik). Znalazłam też da inne źródła z fajnymi rozpiskami (klik) i (klik) oraz co jeść po porodzie (klik), co podczas karmienia piersią (klik).
Zupy:
Dodatki obiadowe:
Soki:
Podwieczorek/ Przekąski:
Polecam Wam kilka artykułów z Hafija.pl które bardzo pomogły mi w rozpisaniu dozwolonych i zakazanych potraw i produktów. Dieta mamy karmiącej (klik), o rybach (klik), czy można pić kawę (klik). Znalazłam też da inne źródła z fajnymi rozpiskami (klik) i (klik) oraz co jeść po porodzie (klik), co podczas karmienia piersią (klik).
część wpisu powstała w oparciu o publikacje z Hafija.pl i źródeł podlinkowanych wyżej
________________________________________________________________
W internecie znalazłam wiele przykładowych zakazanych i nakazanych list żywieniowych. Zebrałam wszystko do jednej rozpiski, i na tym opieram swoją dietę.
UWAGA! Poniższe zestawienie nie było konsultowane z lekarzem, położną, dietetykiem itp. Najważniejsza zasada - próbować małe ilości i obserwować dziecko!
Przekąski/Słodycze
|
|
Słonecznik,
dynia,migdały, orzeszki w małych ilościach
|
+
|
Prawdziwe
kabanosy
|
+
|
Chrupki
kukurydziane
|
+
|
Suszone
owoce
|
+
|
2
kostki czekolady
|
+
|
W
ograniczonych ilościach:
Dżem |
+
|
Miód
|
+
|
Galaretki
|
+
|
Ciasto
drożdżowe
|
+
|
Kisiel,
budyń, galaretka
|
+
|
Biszkopty
|
+
|
Jogurty
|
+
|
Świeże
soki z jabłek, marchwi, bananów (początkowo rozcieńczone
wodą).
|
+
|
Ciastka
|
-
|
Batoniki
z czekoladą
|
-
|
Słodkie
ciasta, torty i desery
|
-
|
Chipsy
z dipami
|
-
|
Warzywa
|
|
Pomidor
bez skóry, bez pestek
|
+
|
Ogórek
|
+
|
Buraczki
|
+
|
Ziemniaki
|
+
|
Kapusta
pekińska
|
+
|
Szpinak
|
+
|
Młodą
fasolkę szparagową
|
+
|
Nowalijki
|
+
|
Różnego
rodzaju sałaty
|
+
|
Dynia
|
+
|
Kabaczek
|
+
|
Cukinia
|
+
|
Cebula
i czosnek – o ile jadłaś w ciąży – dziecko zna ich smak
|
+
|
Fasola,
groch, bób polecany w małych ilościach i z dodatkiem cząbru
|
+
|
Marchewka
|
+
|
Szparagi
|
+
|
Brokuł
|
-
|
Pomidor
bez skóry – ograniczone ilości
|
+
|
Ogórek
|
+
|
Ostre
papryczki
|
-
|
Kapusta
kiszona
|
-
|
Ogórki
kiszone
|
-
|
Papryka
|
-
|
Rzepa
|
-
|
Grzyby
|
-
|
Rzodkiewka
|
-
|
Por
|
-
|
Owoce
|
|
Jabłka
|
+
|
Banany
|
+
|
Winogrono
|
+
|
Melon
|
+
|
Arbuz
|
+
|
Truskawki
|
+
|
Gruszki
|
+
|
Maliny
|
+
|
Wiśnie
|
-
|
Cytrusy
|
-
|
Owoce
pestkowe (czereśnie, wiśnie)
|
-
|
Agrest
|
-
|
Porzeczki
|
-
|
Kiwi
|
-
|
Owoce
konserwowe
|
-
|
Mięso
|
|
Drób
(pierś z kurczaka, udka)
|
+
|
Wołowina
|
+
|
Wieprzowina
|
+
|
Dziczyzna
|
+
|
Mięso
gotowane
|
+
|
Chude
wędliny drobiowe, szynka, polędwica,
|
+
|
Domowy
pasztet z drobiu, indyka
|
+
|
Tłuste
wędliny, kiełbasy
|
-
|
Konserwy
|
-
|
Surowe
mięso
|
-
|
Nabiał/Tłuszcze
|
|
Masło
|
+
|
Margaryna
|
+
|
Olej
sojowy
|
+
|
Olej
rzepakowy
|
+
|
Olej
słonecznikowy
|
+
|
Oliwa
z oliwek
|
+
|
Chudy
i półtłusty ser,
|
+
|
Pasty
serowe z różnymi dodatkami,
|
+
|
Ser
żółty
|
+
|
Serek
topiony
|
+
|
Jajka
|
+
|
Jogurt
naturalny
|
+
|
Maślanka
|
+
|
Śmietana
12%, 18%
|
+
|
Kefir
|
+
|
Mleko
3,2%
|
-
|
Mleko
2,0% - max 2 szklanka
|
+
|
Jogurty
smakowe
|
-
|
Sery
pleśniowe
|
-
|
Śmietana
24%, 36%
|
-
|
Smalec
|
-
|
Boczek
|
-
|
Słonina
|
-
|
Przyprawy
|
|
Koperek
|
+
|
Natka
pietruszki
|
+
|
Przyprawy
suszone np. zioła, kurkuma
|
+
|
Świeża
bazylia, oregano itp.
|
+
|
Świeża
mięta
|
+
|
Sól
|
+
|
Pieprz
w małych ilościach
|
+
|
Ostra
papryka i inne ostre przyprawy (kolendra, chilii, curry)
|
-
|
Do
zupy: ziele angielskie, liść laurowy - w małych ilościach
|
+
|
Majeranek
|
+
|
Szczypiorek
|
+
|
Pieprzu
cayenne
|
-
|
Musztarda
|
-
|
Chrzan
|
-
|
Ocet
|
-
|
Gorczyca
|
-
|
Ostra
czerwona papryka w proszku
|
-
|
Estragon
|
-
|
Gałka
muszkatołowa
|
-
|
Curry
|
-
|
Pieczywo
|
|
Chleb
pszenny
|
+
|
Grahamki
|
+
|
Bułeczki
wrocławskie
|
+
|
Suchary
|
+
|
Pieczywo
chrupkie
|
+
|
Drożdżówki
|
+
|
Słodkie
bułeczki – z małą ilością dżemu
|
+
|
Chleb
razowy
|
-
|
Pumpernikiel
|
-
|
Ryby
|
|
Łosoś
hodowlany
|
+
|
Śledź
atlantycki
|
+
|
Szprotka
|
+
|
Łosoś
dziki
|
+
|
Węgorz
|
+
|
Pstrąg
|
+
|
Karp
|
+
|
Okoń
złoty – wysoka zawartość rtęci !
|
-
|
Miecznik
– wysoka zawartość rtęci !
|
-
|
Rekin
– wysoka zawartość rtęci !
|
-
|
Makrela
Królewska – wysoka zawartość rtęci !
|
-
|
Ryby
surowe
|
-
|
Ryby
wędzone
|
-
|
Napoje
|
|
Woda,
woda, dużo wody!
|
+
|
Niezbyt
mocna herbata
|
+
|
Soki
warzywne
|
+
|
Soki
owocowe (z wyjątkiem z owoców cytrusowych)
|
+
|
Max
2 filiżanki nie za mocnej kawy (1 filiżanka = 130 mg kofeiny)
|
+
|
Napoje
owocowo–mleczne,
|
+
|
Koktaile
mleczno–owocowe
|
+
|
Napoje
alkoholowe
|
-
|
Napoje
gazowane
|
-
|
Kakao
|
-
|
Czekolada
|
-
|
Przetwory
zbożowe
|
|
Makarony
|
+
|
Kasze
|
+
|
Ryż
biały i brązowy
|
+
|
Płatki
|
+
|
Otręby
|
+
|
Propozycje
na obiad
Zupy
gotowane na porcjach rosołowych z małą ilością ziela i liścia
|
+
|
Zupa
pomidorowa z koncentratu pomidorowego
|
-
|
Zupa
warzywna zabielana śmietaną 18%
|
+
|
Rosół
|
+
|
Szczawiowa
|
-
|
Barszcz
czerwony z buraczków
|
+
|
Mięsa
gotowane
|
+
|
Mięsa
pieczone bez tłuszczu
|
+
|
Mięsa
pieczne z marynaty ziołowej
|
+
|
Mięso
smażona na patelni teflonowej
|
+
|
Mięso
przyrządzona w parowarze
|
+
|
Mięso
pieczone w rękawie
|
+
|
Mięso/ryba
pieczona w folii
|
+
|
Ziemniaki
gotowane z solą
|
+
|
Ziemniaki
pieczone w piekarniku (bez tłuszczu) z masełkiem
|
+
|
Ziemniaczane
puree z masłem i śmietaną 18%
|
+
|
Domowe
frytki pieczone w piekarniku
|
+
|
Śniadania/
Kolacje
kanapki
z gotowaną szynką,
kanapki
z pieczonym pasztetem z drobiu, indyka, królika (najlepiej domowy),
kanapki
z żółtym serem,
kanapki
z twarożkiem,
kanapki
z mascarpone,
gotowane
parówki ,
chude,
gotowane kiełbaski,
gotowane
jajko,
jajecznica
delikatna na masełku,
zupa
mleczna (jeśli nie jest obciążony wywiad)
sałata
do kanapek,
koperek
np. do twarożku,
kanapki
z dżemem malinowym, jabłkowym, jagodowym, borówkowym, z owoców
leśnych, morelowym, powidła.
mozzarella
do kanapek
pomidor
(jeśli nie ma przeciwwskazań)
Zupy:
Chudy
rosół z kury.
Delikatny
krupnik.
Zupa
owocowa.
Zupa
pomidorowa.
Zupa
ryżowa zabielana mlekiem.
Barszcz
czerwony zakwaszany jogurtem.
Dania
główne:
Ziemniaki
z duszonym mięsem, marchewka gotowana z odrobiną masła
Delikatne
spaghetti.
Łagodne
rissotto.
Puree
ziemniaczane, klopsiki (mięso mielone) w białym sosie koperkowym.
Delikatne
ratauj z mielonym i cukinią. Może być podawane do ziemniaków
uprzednio ugotowanych i razem zapieczone w piekarniku.
Drób
pieczony w rękawie.
Potrawka
z cielęciny z ryżem.
Schab
pieczony w rękawie. Ziemniaki.
Pierś
indyka gotowana na parze.
Łosoś
pieczony w folii.
Łagodny
gulasz i kasza gryczana lub jęczmienna.
Uproszczona
gzika (bez szczypiorku i rzodkiewki) z ziemniakami.
Pasta
makaronowa z szynką w sosie śmietanowym.
Potrawka
z kurczaka z ryżem.
Pasta
makaronowa z piersi z kurczaka, marchewką,
Pierś
z kurczaka duszona w sosie śmietanowym podawana z ryżem.
Pasta
ziemniaczana z mielonym, marchewką, pomidorami w sosie pomidorowym.
Dodatki obiadowe:
Marchewka
gotowana.
Marchewka
duszona z masełkiem.
Marchewka
gotowana na parze.
Surowa
marchewka tarta (może być z dodatkiem jabłka lub dodatkowo podlana
jogurtem naturalnym).
Buraki
gotowane utarte (mogą być z dodatkiem jabłka).
Soki:
Jabłkowy.
Marchwiowo-Jabłkowy.
Owoce
leśne.
Jeżynowy.
Malinowy.
Podwieczorek/ Przekąski:
Jabłko.
Borówki,
jagody.
Kefir
(może być owocowy)
Jogurt
(może być owocowy).
Kaszka
manna na mleku z sokiem malinowym.
Kisiel.
Sucharki.
Biszkopty.
Szarlotka
Czego najbardziej brakowało Wam w menu poporodowym? Na co miałyście ochotę?
Czego najbardziej brakowało Wam w menu poporodowym? Na co miałyście ochotę?