
Przepis na tortille:
3 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki smalcu lub masła (ja dodałam masła)
1 szklanka gorącej wody
Składniki połączyć ze sobą i bardzo dobrze wyrobić. Ja w robocie planetarnym Russell Hobbs wyrabiam ciasto ok 5-7 minut, na średnich obrotach. Używam do tego przystawki do wyrobu ciasta (haka). Gdy ciasto będzie lepiło się do rąk dodać odpowiednią ilość mąki.

Wyrobione ciasto zostawić na pół godziny. Następnie podzielić na 15 kawałeczków. Każdy kawałek cienko rozwałkować. Smażyć z obu stron na suchej, teflonowej patelni ok 2 minut z każdej strony.

Farsz
Ja dodałam pół dużej piersi z kurczaka. Kawałeczki piersi doprawiłam kurkumą i curry i podsmażyłam. Do tego warzywa: kapusta pekińska, papryka pokrojona w paseczki, pomodor, cebula, kukurydza.

Do tego 2 sosy: cosnkowy i pomidorowy.

Czosnkowy: 2 ząbki blendujemy, dodajemy 3 łyżki jogurtu greckiego + 2 łyżki majonezu, sól i pieprz
Pomidorowy: Pomidory z puszki blendujemy z 3 łyżkami jogurtu, solą, pieprzem i pieprzem cayenn.
Smacznego!

Mmm, pycha! A jak długo można przechowywać gotowe tortille? Bo 15 sztuk to trochę dużo :)
OdpowiedzUsuńMyślę ze pod przykryciem jeden dzień, w lodówce. U nas przetrwało 1 dzień, mąż wziął ze sobą na służbę i w godzinę nie było;)
UsuńZrobiłam wczoraj - pycha i faktycznie, już prawie nie ma :) U nas były 3 wersje z kurczakiem, ze szpinakiem i z salami + różne dodatki warzywne. Do powtórzenia w niedalekiej przyszłości! :)
OdpowiedzUsuń