Domowe bułki - kajzerki

Najprostszy, najszybszy przepis na kajzerki. 5 minut pracy, 20 minut pieczenia i każdego ranka możecie mieć świeże bułeczki na śniadanie! Nie trzeba wychodzić do sklepu! #ZostańWdomu i #ZróbBułeczki!.  Moje dziewczyny robią je same! Serio! Zobaczcie film! :)



Składniki: 
550 gram mąki pszennej
25 gram świeżych drożdży 
250 ml wody 
1 łyżeczka cukru 
1 łyżeczka soli 
1 łyżka oleju 

ZOBACZ FILM - TUTAJ :)


Wodę wlewany do rondelka i lekko podgrzewamy, najlepiej do temperatury 37 stopni, nie więcej. Możecie zmierzyć wodę termometrem dziecięcym z funkcją pomiaru temperatury wnętrza ;) Ja zazwyczaj podgrzewam wodę w Lidlomix'ie właśnie do temperatury 37 stopni i wychodzą idealnie. 
Do podgrzanej wody dodajemy drożdże i cukier. Dokładnie mieszamy i zostawiamy na kilka minut. W tym czasie do miksera lub miski dodajemy suche składniki: mąkę, sól - mieszamy. Dodajemy olej i zaczyn z drożdży.  Wyrabiamy ciasto. 
Zostawiamy ciasto na 15 minut, pod ściereczką, żeby odpoczęło. Przygotujcie w tym czasie blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto powinno bardzo dobrze odchodzić od rąk. Jeżeli jest za rzadkie, dodać więcej mąki. 
Po tym czasie wyjmujemy ciasto z misy, wyrabiamy chwilę i formujemy je na wałek. Dzielmy ciasto na 8-10 części. Z każdej części formujemy kulę. Gotowe bułeczki układamy na blaszce, nacinamy ostrym nożem krzyżyk i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok 20 minut, w 200 stopniach aż będą zarumienione. 

Ciasto możecie przygotować dzień wcześniej. Włóżcie je wtedy na noc do lodówki. 

Gotowe! Smacznego :)




5 komentarzy

  1. Super. Tylko teraz zdobyć drożdże...

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę pachnieć niesamowicie. PS jak dzieciaki dają radę na kwarantannie? Pogoda na pewno je kusi...

    OdpowiedzUsuń
  3. Cześć mam pytanie, masz zdjęcie jak powinno wyglądać ciasto po rozrobieniu? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają bardzo smakowicie! Z bułkami mam trochę problem - średnio mi wychodzą, za to chleb piekę bardzo dobry!

    OdpowiedzUsuń
  5. W czasie kwarantanny zaczęłam zdecydowanie, więcej pichcić, ale miałam obawy przed zrobieniem własnego pieczywa. Ten przepis wydaje się jednak tak fajny, że chyba go wypróbuję w ten weekend!

    OdpowiedzUsuń

Trojaczki. Polub nas na Facebooku!