15 trików w kuchni, które odmienią Twoje życie :)

Poznaj kilka genialnych trików, które pozwolą zaoszczędzić Ci czas spędzony w kuchni. Stosujesz któryś z nich? Koniecznie poznaj punkt 15, zastosuj go w praktyce przed Światami!

Czas, czas, czas. Nikt go nie ma za dużo. Będąc pracującą mamą trójki łobuzów, cenię go bardzo. Dlatego uwielbiam wszystkie ułatwiacze codzienności i cuda techniki, które oszczędzają mój czas. Gotuję na dwa dni, łazienkę sprzątam, gdy kąpię dzieci, pranie włączam przed odprowadzeniem dzieci do przedszkola, w czasie gdy się szykujemy - pranie jest gotowe (uwielbiam program pranie w 45 minut w mojej pralce Indesit). Obiad jak wspominałam, gotuję na dwa dni, wieczorami. Usypiając dzieci, ustawiam timer, obiad wyłącza się, gdy trzeba. Mam też zasadę, nie kładę się spać, zanim nie ogarnę kuchni i salonu. Nic nie psuje mi bardziej dnia niż widok bałaganu przy porannej kawie. Mam też swoje złote sposoby na poranek, dzięki nim wyjście do przedszkola i pracy przebiega sprawnie i bez nerwów.

A w kuchni? Także ułatwiam sobie życie, jak tylko mogę. Wraz z marką Indesit szerzę ideę #DoItTogether, czyli #ZróbmyToRazem, i szczególnie przed Świętami zachęcam Was do dzielenia się obowiązkami z partnerami, dziećmi. Cieszcie się z magicznej, świątecznej atmosfery, odpuśćcie sobie test białej rękawiczki! :) 
A teraz zobaczcie najlepsze sposoby, które pozwolą Wam zaoszczędzić czas i ułatwić codzienne czynności.

1. Sposób na zimne masło
Bywa tak, że potrzebuję kawałków masła do ciasta, lub na szybko chcę posmarować nim chleb. Nikt z naszej rodziny nie lubi dużej ilości masła na kanapce, więc ten sposób stosuję bardzo często. Zimne masło kroję obieraczką do warzyw. Dzięki temu mam idealne, cienkie kawałki, które bez problemu rozsmarowuje na chlebie. Często także tarkuję masło do ciasta, dzięki temu ciasto łatwiej się wyrabia i lepiej łączy ze składnikami.
2. Jak szybko obrać imbir?
Jesienią, zimą codziennie pijemy herbaty. Robię mix odpornościowych składników. Malinowa herbata, domowy sok z malin i czarnego bzu. Do tego miód, cytryna i kawałki imbiru. Imbir najlepiej obierać łyżką! Skrobię kawałek wewnętrzną stroną łyżki, obierając potrzebną ilość. Tak jest o wiele wygodniej niż nożem!

3. Aby cytryna była bardziej soczysta
Zostając przy temacie jesiennej herbaty, zdradzę Wam sprawdzony sposób na to, by wycisnąć z cytryny jak najwięcej soku! Połóż cytrynę na desce lub blacie kuchennym i roluj przez chwilę dłonią. Spróbuj, zobaczysz, ile soku można wycisnąć z cytryny!
4. Sposób na kipiącą wodę
Gotuję szybko i zdarza mi się gotować wodę w garnku na najwyższej mocy kuchenki. Już kiedyś Wam pisałam, że uwielbiam ten program w mojej płycie, bo zagotowuje mi wodę w niecałe 30 sekund! To zbawienie przy trójce głodomorów, które życzą sobie na śniadanie wykwintną parówkę:) Kładę na garnku drewnianą łyżkę. Zbiera ona bąbelki i nie pozwala na wylanie się kipiącej wody na kuchenkę. Łyżka koniecznie musi być drewniana, z metalową ten trik nie działa, bo nie chłonie ona wilgoci tak, jak drewniana.

5. Jak obierać czosnek?
Szybko! Używam bardzo dużo czosnku, dzieci lubią doprawione dania, dlatego szczególnie jesienią dodaję czosnek do każdego dania. Nigdy go nie obieram:) Dzieci podpatrzyły mój sposób i uwielbiają obierać czosnek. Kilka ząbków czosnku kładę na desce, przygniatam nożem i wkładam do małego, plastikowego pojemnika. Dzieciaki wstrząsają pojemniczkiem, mając przy tym ogromną frajdę. Czosnek obiera się z łupin i gotowe!

6. Latająca deska

Nienawidzę jak deska do krojenia lata po blacie! Podpatrzyłam u znajomego kucharza świetny sposób. Kładę pod deskę zwilżony kawałek ręcznika papierowego. Utrzymuje on deskę w jednej pozycji, ułatwiając krojenie, rozbijanie niedzielnych kotletów.

7. Oddziel sałatę od głąba

Do każdego obiadu robimy surówki, sałatki. Sałatę zawsze przygotowują dziewczyny. Jak szybko oddzielić głąb od sałaty? Złap ją mocno dwoma rękami i uderz kilka razy w blat albo deskę do krojenia. Złap trzon, obróć go i wyciągnij. To lepsze niż oddzielanie osobno pojedynczych liści.

8. Jak obrać mango i awokado? 

Szklanką! Zawsze obieram tak awokado na moje ulubione guacamole. Awokado przekrawam na pół, wyciągam pestkę i obieram tak, jak widzicie na zdjęciu, za pomocą szklanki! Czasami też używam łyżki. Nigdy nie obieram awokado nożem. Tak samo obieram mango.

9. Jak szybko odmrozić mięso? 

Tutaj mogę się z Wami założyć, że zdarzyło się to każdej z nas! Która z nas nie wstawała w nocy, bo przypomniało się o wyjęciu mięsa na jutrzejszy obiad? Albo orientowaliśmy się nie mamy wyjętego mięsa, tuż przed przygotowaniem! Ratuję się wtedy mrożonymi pierogami albo odmrażam mięso ekspresowo. Jak to robię? Do miski nalewam gorącą wodę (ale nie wrzątek!) wkładam mięso. Co 10-15 minut wymieniam wodę na ciepłą, dzięki temu mięso rozmraża się ekspresowo.

10. Czy jajko jest świeże? 

Zawsze sprawdzam świeżość jajka. Nalewam wodę do szklanki i wrzucam jajko. Na skorupce jajka znajdują się malutkie pory, przez które dostaje się powietrze. Im starsze jajko, tym więcej powietrza przedostanie się do środka, sprawiając, że z czasem jajko będzie coraz lżejsze. Nieświeże jajko będzie wypływać po zanurzeniu w wodzie, świeże, dobre jajko opadnie na dno.

11. Ratunku! Przesoliłam zupę! 

Zdarzyło mi się nie raz:) Jedynym skutecznym sposobem na uratowanie zupy, sosu czy innego przesolonego dania jest dodanie do niego surowego, obranego ziemniaka, albo dwóch:) Można go ponakłuwać wykałaczką, wyciągnie on nadmiar soli.

12. Sposób na zbitą sól 

Najczęściej używane przyprawy stoją u mnie blisko kuchenki. Co oznacza, że narażone są na wilgoć. Nie raz mi się zdarzyła zbita sól w solniczce, szczególnie przez to, że rosół solę pod koniec gotowania. Do solniczki wrzucam kilka ziarenek ryżu, które zbierają wilgoć i rozdrabniają sól.

13. Zgrzewanie opakowań 

Są takie składniki, których używam rzadko. Nie chcę, by się zepsuły pozostawione otwarte, więc najczęściej używam klamerek do zamykania opakowań, a gdy ich zabraknie, zgrzewam je żelazkiem! Opakowanie wkładam między dwa kawałki folii aluminiowej i pracuję żelazkiem. Folia zgrzewa się i zamyka opakowanie.

14. Mrożone zioła 

Przygotowuję wielkie zapasy mrożonek na zimę. Mrożę marchew, pietruszkę, natkę, seler, pory-podstawy każdej dobrej zupy. Ostatnio chcąc oszczędzić miejsce w zamrażarce, przygotowałam mrożone zioła w opakowaniu na lód. Drobno posiekałam natkę pietruszki, koperek, trochę kolendry. Włożyłam je do pojemników na lód, zalałam oliwą z oliwek i włożyłam do mrożenia. To idealna podstawa do zup, baza do pesto i innych dań, do których chcemy użyć ziół.

15. Pomoc 

Najlepszym sposobem na oszczędność czasu podczas gotowania jest zaproszenie do pomocy rodziny. Zobaczcie, jakie show robią moje dziewczyny podczas przygotowania obiadu. Praktycznie samodzielnie zrobiły obiad - kurczaka w sosie śmietanowym z mozzarellą! Zobacz FILM! Już dawno przestałam być Zosią Samosią! W naszym domu głównie gotuję ja, choć weekendowe śniadania to specjalność męża. Dziewczyny często mi towarzyszą w kuchni, mieszając, przygotowując składniki, a nawet krojąc. Badania przeprowadzone na zlecenie marki Indesit pokazują, że kobiety poświęcają aż 5 godzin dziennie na obowiązki domowe. Wiadomo, jednego dnia więcej, drugiego mniej, jednak skala poświęcanego czasu na obowiązki jest ogromna! Dlatego ja, ogromnie cenię sobie wszelkie ułatwiacze zadań, sposoby na oszczędność czasu i przemyślane działania. W myśl idei #DoItTogether, czyli #ZróbmyToRazem , obowiązki domowe stają się przyjemnością i okazją do wspólnego spędzania czasu. A zaoszczędzony czas wolę poświęcić rodzinie:)

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Trojaczki. Polub nas na Facebooku!