Kolacja w 15 minut - ślimaki z ciasta francuskiego + FILM

Szybki przepis na kolację. Przygotowanie - 5 minut. Wkładamy do piekarnika, kwadrans i gotowe. Jeden podstawowy składnik, reszta wedle waszych upodobań. Smacznego :)




Wytrawne ślimaczki z ciasta francuskiego


Podstawowy składnik:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego 

Farsz:
  • 200 gramów tartej na grubych oczkach lub drobno pokrojonej wędliny
  • 200 gramów tarkowanego sera żółtego, mozzarella
  • 100 ml passaty pomidorowej z ulubionymi ziołami
  • cebula, kukurydza z puszki, papryka, oliwki
Śmiało możecie wypróbować wersję z wędzonym łososiem, tuńczykiem albo opcję wegetariańską. Zamiast passaty z ziołami fajnie sprawdza się też domowy sos czosnkowy.

Zobacz film z wykonania! KLIK !  
 




Przygotowujemy składniki. Rozwijamy ciasto francuskie i układamy je na papierze, w który był zapakowany, to ułatwi Wam zwijanie. Ciasto smarujemy passatą pomidorową z ziołami i układamy składniki. Zwijamy roladę dość ciasno. Następnie kroimy ją w 3 cm kawałki i wykładamy na blachę od piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, pieczemy w zależności od piekarnika 15-20 minut. W moim piekarniku INDESIT IFW 6844 JCIX idealnie wypieczone ciasto francuskie piekę 17 minut, na środkowym poziomie. Na ostatnie 2 minuty włączamy pieczenie od spodu. Ślimaczki są gotowe, gdy ciasto się idealnie zarumieni, a ser w środku rozpuści.

Nie pozostaje mi nic innego, jak życzyć Wam smacznego :)

1 komentarz

  1. Wyglądają wspaniale! Jak z kawiarni albo z włoskiej knajpy. ciekawe, czy pachniały i smakowały równie wyśmienicie...

    OdpowiedzUsuń

Trojaczki. Polub nas na Facebooku!