Idealna alternatywa dla tradycyjnej sałatki jarzynowej na nadchodzące święta!

Musicie spróbować tego przepisu! Zaskoczycie wszystkich takim podaniem sałatki. Smacznego :)
Zobacz film!

Zobacz film!

Biszkopt szpinakowy
Składniki:
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Mój piekarnik marki Indesit nagrzewa się bardzo szybko i piecze równomiernie. Ja biszkopt piekę 30 minut. Sprawdzajcie biszkopt zwykłym patyczkiem, gdy na patyczku nie będzie masy - jest gotowy. Biszkopt studzimy i wykładamy poszczególne warstwy tortu.
Warstwy tortu
- 150g szpinaku
- 3 jajka
- 4 łyżki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku
- sól i pieprz
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Mój piekarnik marki Indesit nagrzewa się bardzo szybko i piecze równomiernie. Ja biszkopt piekę 30 minut. Sprawdzajcie biszkopt zwykłym patyczkiem, gdy na patyczku nie będzie masy - jest gotowy. Biszkopt studzimy i wykładamy poszczególne warstwy tortu.
Warstwy tortu
Składniki:
- 300g kremowego serka
- 5 łyżek majonezu
- 5 łyżek sosu kanapkowego
- opakowanie rukoli
- pęczek rzodkiewek
- 1 duży ogórek
- kilka pomidorków koktajlowych
- 200g sera żółtego w kawałku
- 2 papryki
- 3 jajka ugotowanych na twardo
- 1 cebula
- sól i pieprz
- chleb tostowy
Ser tarkujemy. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę. Z chleba tostowego odkrajamy brzegi. Wszystkie warzywa kroimy w cienkie paski bądź drobną kostkę. Na ostudzony biszkopt wykładamy
- pół porcji serka
- rzodkiewkę
- pół porcji serka
- rzodkiewkę
- paprykę
- sos kanapkowy. Na tym etapie zakładamy formę tortownicy. Dzięki brzegom wygodniej układa się pozostałe warstwy.
- chleb tostowy
- majonez
- jajko na twardo
- potarkowany żółty ser
- pomidory, ogórki, cebula
- doprawiamy solą i pieprzem
- rukola (moje dzieci twierdzą, że to liście ;))
- górna warstwa to chleb tostowy
Całość dociskamy w formie i odstawiamy na godzinę do lodówki, do schłodzenia. Na górę tortu wykładamy pozostałą część serka i dekorujemy wedle uznania. Zaproście do przygotowania albo dekoracji dzieci - gwarantuję Wam świetną zabawę. Ja co prawda na potrzeby pokazania Wam przepisu miałam inne dekoratorskie plany, jednak nie mogłam odmówić moim pomocnikom dekoracji "listkami" wedle ich wizji. Lubię z nimi gotować. I nie ważne, że czas przygotowania obiadu czy zwykłych kanapek znacząco się wydłuża, celebrujemy wspólne chwile w myśl idei #DoItTogether, czyli #ZróbmyToRazem. Wspólny czas i pyszne jedzenie. Celebracja wspólnych chwil to najlepszy, rodzinny czas.
- sos kanapkowy. Na tym etapie zakładamy formę tortownicy. Dzięki brzegom wygodniej układa się pozostałe warstwy.
- chleb tostowy
- majonez
- jajko na twardo
- potarkowany żółty ser
- pomidory, ogórki, cebula
- doprawiamy solą i pieprzem
- rukola (moje dzieci twierdzą, że to liście ;))
- górna warstwa to chleb tostowy
Całość dociskamy w formie i odstawiamy na godzinę do lodówki, do schłodzenia. Na górę tortu wykładamy pozostałą część serka i dekorujemy wedle uznania. Zaproście do przygotowania albo dekoracji dzieci - gwarantuję Wam świetną zabawę. Ja co prawda na potrzeby pokazania Wam przepisu miałam inne dekoratorskie plany, jednak nie mogłam odmówić moim pomocnikom dekoracji "listkami" wedle ich wizji. Lubię z nimi gotować. I nie ważne, że czas przygotowania obiadu czy zwykłych kanapek znacząco się wydłuża, celebrujemy wspólne chwile w myśl idei #DoItTogether, czyli #ZróbmyToRazem. Wspólny czas i pyszne jedzenie. Celebracja wspólnych chwil to najlepszy, rodzinny czas.

Świetny przepis !!!!! Spróbuję na pewno!
OdpowiedzUsuń