Nie bójcie się karmelu, z nim można robić cuda! Na pierwszy raz polecam Wam przesłodką przekąskę. Pierwszy raz robiłam karmel - wyszedł idealnie. Na dodatek genialne maślane ciasteczka, które zrobicie razem z dziećmi.

Orzeszki w karmelu - przepis
Proporcję możecie dowolnie zmieniać. Ważne, by zachować stosunek 1:1 cukru i orzeszków. Do orzeszków możecie dodać inne ziarna, rodzynki, żurawinę. Wszystkie składniki i potrzebne akcesoria przygotuj wcześniej, przepis robi się ekspresowo. Odmierz cukier i orzechy, przygotuj blachę (z piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia. Sukcesem dobrego karmelu jest mieszanie. Musicie poświęcić kilka minut i mieszać, mieszać i mieszać. Ważne, by karmel się nie przypalił. Redukujcie moc płyty, ja swoją płytę marki Indesit znam na wylot i wiem jaka moc będzie odpowiednia do przygotowywanej potrawy. Karmel robię na 8 poziomie (z 9 poziomów mocy), zmniejszając moc grzania do połowy, wedle potrzeby.
Składniki:
- 600g orzeszków ziemnych (mogą być solone, prażone, w karmelu) lub innych (rodzynki, żurawina, pestki słonecznika)
- 600g cukru
1. Cukier wsypać do garnka z grubym dnem, tak aby równo pokrył dno. Cukier podgrzewać na średniej mocy płyty. Gdy się zacznie krystalizować, zwiększyć moc na kilka minut i energicznie mieszać trzepaczką.
2. Kiedy cukier się rozpuści, dodać odmierzone wcześniej orzechy i szybko wymieszać.
3. Gotowe orzechy w karmelu przełożyć na blachę, uformować i od razu kroić. Nóż można moczyć w wodzie, lepiej się kroi.
Jak zrobić orzeszki w karmelu? Zobacz film krok po kroku. (kliknij w zdjęcie)

Kolorowe, maślane ciasteczka - przepis

Maślane, kolorowe ciasteczka robi się równie szybko. Skąd kolor? Używam naturalnych barwników w proszku (dostępne na Allegro). Wystarczy niewiele, by zabarwić takie ciasto na różne kolory.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 150 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- barwniki
2. Gotowe ciasto podzielić na tyle części, ile kolorów chcemy zrobić. Podzielone części ciasta znów włożyć do misy miksera, dodać barwnik (odrobina rozpuszczona w wodzie) i wymieszać. Tak przygotowane kolorowe ciasto, zawinąć w folię i odłożyć na godzinę do lodówki.
3. Ciasto rozwałkować na ok. 5mm. Wycinać foremkami ciasteczka, układając je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Piec ok. 20-25 minut w temperaturze 180°C. Ja piekę ok. 10 minut na termoobiegu, 5 minut na podstawowej funkcji pieczenia. Mój piekarnik Indesit IFW 6844 JC IX piecze bardzo równomiernie na każdym poziomie, więc piekę dwie blachy ciasteczek na raz.
Zobacz film, jak krok po kroku zrobić kolorowe ciasteczka.

Wspólna zabawa w kuchni jest super! #DoItTogether #ZróbmyToRazem #Indesit” Smacznego!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz