Pyszne, domowe bułeczki na śniadanie w mniej niż godzinę!

Pyszne domowe bułeczki z kilku prostych składników! Idealne, pyszne i banalnie proste w wykonaniu. Uwierz mi, dla nich zrezygnujesz z kupowania pieczywa! Robi się je w 5 minut, piecze niecałe 20!


Odkąd mam nową kuchnię, jestem Gordonem Ramsayem w kobiecej wersji. Gotuję, piekę, gotuję, wymyślam, testuję. Kocham moją nową kuchnię, uwielbiam udogodnienia, które w niej mam, i najbardziej na świecie kocham rozpieszczać moją rodzinę.

Od pewnego czasu, praktycznie co drugi dzień piekę domowe bułeczki. Mnie i mój nowy piekarnik połączyło gorące uczucie. Z piekarnikiem jest jak z ciastem drożdżowym-albo się kochacie i wychodzi idealnie, albo zakalec. Po raz pierwszy przetestowałam go na najtrudniejszym przepisie-upiekłam bezę. Wyszła idealnie! Bułeczki to była formalność. W końcu dopracowałam przepis tak, by były idealne. Robi się je w 5 minut, piecze niecałe 20! Są pyszne i idealne na śniadanie nawet kolejnego dnia. Nie czerstwieją tak jak kupne bułki! Spróbuj :)




Składniki na ok. 15 bułeczek
- 500 gram mąki pszennej (najlepiej typ 450/550)
- 300 ml mleka
- 1 jajko
- 8 g suszonych drożdży
- opcjonalnie łyżeczka soli drobnoziarnistej
- łyżeczka cukru
- 2 łyżki masła


Przygotowanie
1. Wszystkie sypkie składniki mąkę, cukier, sól, drożdże wsyp do miski i wymieszaj. 
2. Dodaj jajko, mleko, masło.
3. Wyrabiaj najlepiej mikserem ok. 5 minut, można też oczywiście ręcznie-aż ciasto będzie elastyczne i klejące.
4. Odstaw ciasto do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość-koniecznie w ciepłe miejsce.

I tu zdradzę Wam mój sposób na szybkie wyrośnięcie ciasta. Nagrzewam piekarnik do 30 st.C i stawiam misę na drzwi piekarnika. Ciasto wyrasta błyskawicznie. 



5. Przygotuj w między czasie blaszkę. Posyp mąką. 
6. Gdy ciasto wyrośnie nagrzej piekarnik do 180 st.C
7. Z wyrośniętego ciasta uformuj kuleczki. Ciasto będzie dość klejące, możesz podsypywać je mąką formując bułeczki. Ja podsypuję zawsze wierzch ciasta oraz ręce. 




8. Połóż bułeczki na blaszce, przykryj ściereczką i zostaw na 20 minut, niech wyrosną!

9. Przed pieczeniem możesz posypać bułeczki makiem, innymi pestkami, ziołami. Możesz też naciąć górę bułek ostrym nożem.
10. Bułeczki piecz ok. 20 minut w 180 st. C-aż będą złote.

Wszystkie bułeczki to dzieło Leny. Moje dzieci uwielbiają pomagać mi w kuchni. Praktycznie same przygotowują sobie kanapki, razem gotujemy zupy, robimy ulubione kotleciki i sałatki. Mają swoje deski, nożyki i aż rwą się do pomocy. Od 2 miesięcy nasza rodzina przeszła małą rewolucję i na co dzień żyjemy według idei marki Indesit #DoItTogether #ZróbmyToRazem. I szczerze Wam powiem, odżyłam, mam więcej czasu dla siebie, przestałam być Zosią samosią i uwielbiam angażowanie rodziny we wszystkie domowe czynności. Napiszę Wam o tym już wkrótce. Wracając do bułeczek...

 #DoItTogether #ZróbmyToRazem


Przypomnę Wam jeszcze przepis na pyszne, domowe masło. Składniki: 2 opakowania śmietanki 42% lub 30% i mikser. Miksuję kilka minut i gotowe. Domowe masło! Jeżeli dodacie czosnek, zioła, pieprz cayenne lub papryczkę chilli wyjdą idealne masła smakowe. 

Smacznego! Spróbujcie przepisu na bułeczki, jestem pewna że zakochacie się w ich smaku. 







6 komentarzy

  1. Czy zamiast suszonych drożdży można dac swiezych?

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam, wyszły przepyszne!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bułeczki robiłam już dwa razy i dwa razy wyszły pysznie ale u mnie siedzą w piekarniku 30 minut :) Wczoraj zabrakło pieczywa w domu a nikomu nie chciało iść się do sklepu więc przepis uratował nam życie hehe :D czekam na więcej prostych przepisów!

    OdpowiedzUsuń

Trojaczki. Polub nas na Facebooku!