Sos który podbija kulinarny świat! 3 przepisy i każdy przepyszny!

Słyszeliście już o sosie, który podbija kulinarny świat? Tym sosem powaliłam na kolana wszystkich gości na weekendowym grillu! Musicie go spróbować! Wejdziecie na inny poziom rodzinnych grillów, obiadów mięsnych czy przekąsek! Od roku jestem w nim zakochana!



Prekursorem większości nowych smaków i dań jest moja siostra, tym razem i ona zachwyciła się tą nowością, która podbija świat! Uwielbiam sosy, płynne dodatki do dań, orzeźwiające smaki. Do tej pory na naszym grill party prym wiódł sos czosnkowy przepisu mojej siostry. To taki sos, po którego przepis dzwonią nad ranem znajomi z drugiego końca świata. Mój wypadł równie dobrze.

Oryginalny przepis na ten ziołowy sos pochodzi z Argentyny. Im dalej od południa Ameryki, tym większe modyfikacje przepisu. Konsystencją przypomina pesto i daje szerokie pole do modyfikacji. Ja przedstawię trzy wersje na ten obłędny sos.

Sos Chimichurri - przepis oryginalny 

Składniki:
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 chili
  • 6 łodyżek oregano
  • ½ łyżki ziaren pieprzu
  • 6 gałązek tymianku
  • 1 łyżka soli morskiej gruboziarnistej
  • 1 liść laurowy
  • 1 limonka
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 1 mała czerwona cebula
Sposób przygotowania jest bardzo łatwy. Szczegóły przedstawiono w przepisie na pikantny argentyński sos Chimichurri(klik)


Sos Chimichurri z bazylią i miętą

Składniki: 
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • garść liści świeżej bazylii
  • 3-4 listki mięty
  • 0.5 papryczki chili
  • sok z 0.5 cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
Przygotwanie jest takie same, jak w oryginalnym przepisie. 

Sos Chimichurri dla dzieci

Składniki: 
  • 0.5 pęczka natki pietruszki
  • 2 listki bazylii
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek
Sos jest idealnym dodatkiem do mięs z grilla i innych potraw mięsnych. Ja podaję go też z pieczonym łososiem, do zapiekanych ziemniaków, jak i do sałatek (dodaję wtedy więcej oliwy)! Sos zazwyczaj przygotowuję dzień wcześniej i wstawiam na noc do lodówki, by smaki się przegryzły. W szklanym, zamkniętym słoiku może stać do 2 tygodni.

Ekspresowe dania z sosem chimichurri 


Pieczony łosoś z sosem chimichurri

Składniki:
1 średni płat łososia
1 łyżeczka masła
2 łyżki gotowego sosu chimichurri
Przygotowanie: 
Łososia polanego sosem z dodatkiem masła zawijam w folię aluminiową i piekę 20 minut w 180 stopniach.

Zapiekane ziemniaki z sosem chimichurri

Składniki: 
10 średniej wielkości młodych ziemniaków 
Sos chimichurri do zapiekania i do polania ziemniaków przed podaniem
Przygotowanie:
Młode ziemniaki bardzo dobrze myję, czyszczę szczoteczką. Przekrajam na pół. Wkładam do żaroodpornego naczynia, polewam sosem i przykrywam pokrywą  naczynia. Piekę 45 minut w 200 stopniach, po tym czasie zdejmuję pokrywę i zapiekam jeszcze kwadrans. Idealne smakują z łososiem z powyższego przepisu. 

Letnia sałatka z arbuzem, fetą i sosem chimichurri

Składniki: 
pół średniego arbuza
1 ser typu feta
3 garście rukoli 
2 garście mieszanki sałat 
garść ulubionych pestek (dyni, słonecznika)
gotowy sos chimichurri (do oryginalnego przepisu dodaję więcej oliwy) 
sól i pieprz do smaku
Przygotownie:
Arbuza i ser feta kroję w średniej wielkości kostkę. Sałaty mieszam z rukolą dodaję sos, sól i pieprz do smaku. Gotową sałatkę posupuję pestkami. 


Znacie? Spróbujecie? Dajcie znać, jak smakował!

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Trojaczki. Polub nas na Facebooku!