25 września 2017

Nasze sposoby na budowanie odporności

Jak zbudować odporność dziecka? Naturalne produkty, babcine sposoby, i inne sposoby które pomogą całej rodzinie zbudować dobrą odporność na jesień i zimę!


jak wzmocnić odporność dziecka tran syrop z cebuli, przepis na syrop z cebuli


Poprzedni sezon chorobowy był dla nas dość łaskawy. Ten sezon zaczęliśmy katarem i mam nadzieję, że na tym się skończy. Jesienią i zimą nasz organizm jest osłabiony. Brak odpowiedniej ilości światła, mniej ruchu na świeżym powietrzu i mniej zdrowa dieta powodują, że układ odpornościowy gorzej radzi sobie z wirusami.

Od pewnego czasu dużą uwagę przykładam do budowania odporności całej rodziny. Mamy swoje domowe sposoby na odporność, jak i sprawdzone sposoby na pojawiające się przeziębienie. O kilku rzeczach warto pamiętać.

1. Nawilżanie powietrza i wietrzenie


Zimą grzejemy domy. Optymalna temperatura to 19-20 stopni. Przyznam szczerze, że dla mnie optymalna temperatura to min. 22 stopnie. Jestem zmarzlakiem i zawsze mi zimno. Dużą uwagę jednak przywiązuje do wietrzenia pomieszczeń. Zawsze przed drzemką i nocnym snem wietrzę zarówno pokój dzieci, jak i naszą sypialnię. Sen jest wtedy lepszy i zdrowszy. U dzieci w pokoju, od roku używamy też nawilżacza powietrza (mamy model Oskar od Stadle Form - zbacz TUTAJ). Powietrze powinno mieć wilgotność 40-60%! Podczas okresu grzewczego wilgotność spada nawet o połowę. Wraz z początkiem okresu grzewczego przynajmniej raz dziennie załączam nawilżacz, różnicę w jakości powietrza czuć już po kilku minutach!


2. Jemy dużo warzyw i owoców


Mam szczęście, moje dzieci pochłaniają owoce. Z warzywami jest nieco gorzej, ale nie narzekam. Mają swoje ulubione, które chętnie jedzą. Codziennie staram się, by jadły surowe owoce jako jedną przekąskę, do tego surówka do obiadu, lub warzywa w innej postaci.

Lubią też cebulę i czosnek w daniach. Czosnku używam bardzo dużo. Wszystkie dania jedzą bez problemu, także przemycam im spore ilości.


3. Te 4 produkty pomogą zbudować odporność - czosnek, imbir, miód i czarny bez. 




Czosnek zawiera witaminy, selen i allicynę, będącą związkiem siarki o działaniu przeciwbakteryjnym.

Imbir zawiera olejek eteryczny oraz gingerol i szogaol, które nadają mu ostry smak i działają przeciwzapalnie.

Miód zawiera witaminy, minerały, kwasy organiczne, aminokwasy i enzymy. Ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Zwiększa odporność i chroni drogi oddechowe przed rozwojem zakażeń. Miód można dodawać do herbaty nie cieplejszej niż 40 stopni, przy wyższych temperaturach traci swoje właściwości.

Czarny bez - my pijemy sok. Co roku teściowa przygotowuje sok z czarnego bzu na całą zimę. Zauważcie, że większość produktów odpornościowych dla małych dzieci oparta jest właśnie na czarnym bzu. Ma on wiele witaminy C, prowitaminę A, witaminy z grupy B, rutynę, flawonoidy, kwasy organiczne i wiele innych. Soki z czarnego bzu zapobiegają wystąpieniu infekcji, hamują rozwijające się objawy i zdecydowanie skracają długość trwania choroby.

Jakie warzywa jeść jesienią i zimą?


Kolorowe! Warzywa czerwone, zielone, żółte i pomarańczowe mają dużo witamin: A, C oraz z grupy B, które pobudzają działanie układu odpornościowego i zwiększają jego skuteczność
Papryka, pomidory, kapusta, marchew, brokuły mają dużo witaminy A. Dużo witaminy C ma: natka pietruszki, kiszona kapusta, szpinak, brokuły, owoce cytrusowe, czarny bez, dzika róża, kiwi. Witamin B - fasola, kiełki, pestki i orzechy.
Zimą można sięgać po mrożonki! Ważne jest jednak by wkładać je do wrzącej wody i gotować krótko. Lepiej nie zamrażać już raz rozmrożonych ponownie.
W okresie jesienno zimowym warto suplementować też witamin D. Jest mało słońca (które jest jej naturalnym źródłem). Warto jeść więc tłuste ryby: śledzia, makrelę, łososia, albo pić tran.


4. Codziennie pijemy tran!

W tym sezonie także zdecydowałam się na trany Domowej Apteczki. Dzieci z wielką chęcią piły je rok temu. Co więcej, same się o nie dopominają, zaraz po śniadaniu. U nas wielki faworytem jest tran z Peppą (do kupienia tutaj 25,99 zł - KLIK) o smaku owoców tropikalnych. Kupiłam też inne smaki dla przetestowania i musujące tabletki. Podaję im zamiennie albo tran, albo "cukiereczka". Pół roku temu przeanalizowałam trany, TUTAJ możesz poznać wiele ciekawostek odnośnie tranów.
Na pierwszy raz z tranem polecam ten z Peppą - Peppa załatwi wszystko ;)


5. Staram się nie przegrzewać dzieci


Mieszkamy na Podlasiu i zazwyczaj jest u nas zimniej niż w pozostałej części Polski. Pamiętam wyjazd na święta rok temu, u nas były metrowe zaspy a u teściów w pomorskim istna wiosna! Ubieram dzieci stosownie do pogody, jesienią lekkie czapki zakładamy zazwyczaj podczas chłodniejszych dni i gdy mocno wieje. Niestety są podatne na 
infekcje ucha :( W domu jedna warstwa jest wystarczająca.

6. Pozwalam organizmowi walczyć z infekcją


Ludzki organizm ma to do siebie, że walczy z infekcjami sam. Dopiero gdy objawy zaczynają się pogłębiać, gorączka rośnie, sięgam po leki przeciwgorączkowe lub inne, zgodnie z zaleceniami pediatry. Nie podaję dzieciom leków przeciwgorączkowych poniżej temperatury 38,5. Inaczej organizm dziecka nie uczy się bronić przed drobnoustrojami.

7. Suplementacja witaminy D po testach


Robimy dzieciom podstawowe wyniki krwi przynajmniej raz na pół roku. Poza standardowym pakietem badań oznaczam im poziom witaminy D.

Standardowe dawki dla niemowląt i dzieci to:
0-6 mc - 400 j.m./dobę
6-12 mc - 400/600 j.m./dobę
Dzieci : 600-1000 j.m./dobę w zależności od wagi, pory rok i poziomu witaminy D w organizmie.
Dlatego polecam przy robieniu wyników badań zrobić także oznaczenie witaminy D, wtedy wiadomo jaką suplementację wprowadzić dziecku.

8. Naturalne budowanie odporności i walki z infekcjami


W tym roku pierwszy raz dzieci dostały... syrop z cebuli. Byłam w szoku, że grzecznie wypiły całą łyżeczkę syropu, bez grymaszenia. Od tygodnia piją syrop z cebuli, katar mija i widać, że im smakuje.

Syrop z cebuli nie tylko buduje odporność, leczy gardło i kaszel. Zawiera wiele witamin o działaniu silnie dezynfekującym i łagodzącym. Uzupełnia niedobory witaminy C, A, B1, B2, PP oraz wielu mikroelementów: cynku budującego odporność przeciwwirusową, przeciwmiażdżycowego selenu, fosforu będącego budulcem kości oraz wapnia.

Przepis - Syrop z cebuli


  • 3 średnie cebule 
  • cukier lub miód 
  • opcjonalnie: 3 ząbki czosnku

Cebule obrać i pokroić w plastry. Układać w słoiku warstwami, każdą warstwę zasypać cukrem lub zalać płynnym miodem. Zakręcić słoik i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy cebula puści sok, syrop jest gotowy do podania.

Dawkowanie: łyżeczka rano i wieczorem




Jak Wy dbacie o odporność swoich rodzin? 



12 komentarzy

  1. Wiosną kupiłam ten tran córce i jej smakował bardzo. Wczoraj też zamówiłam. Ja od urodzenia jej staram sie ja hartować i póki co tylko 2 razy była chora - ma 4 lata.

    OdpowiedzUsuń
  2. Boszzzzzzzzzzzz syrop z cebuli był moją katorgą dzieciństwa! A teraz? Sama podaję dzieciom :D :D :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tez nie lubiłam, pamiętam nawet w którym miejscu zawsze stał w kuchni :P

      Usuń
  3. Nie wiem jak to jest z tą wilgotnością powietrza, ale ja jak się sezon grzewczy zaczyna to zaczynam w drugą stronę - uruchamiam pochłaniacz wilgoci. Inaczej woda leci po szybach, a grzyb się tworzy. Nawet mimo wietrzenia i tego, że nie mamy w domu gorąco.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może macie złą cyrkulację powietrza? Nasi znajomi się z tym borykają..

      Usuń
    2. Raczej dobrą, okna nawet nie do końca są szczelne więc nie ma problemu z brakiem powietrza ;) Nawilżać nie mam jednak w planach.

      Usuń
  4. U nas co dzien pije synek l.4 tran z domowej apteczki do tego vibovit junior synek 3 tydzien w domu a chodzi do przedszkola zapalenie krtani to u nas juz standart oczywiscie tran i vibovit daje przez caly rok a nie tylko w okresie xachorowan pani doktor powiedziala ze juz tak bedzie mial z ta krtania

    OdpowiedzUsuń
  5. U nas co dzien pije synek l.4 tran z domowej apteczki do tego vibovit junior synek 3 tydzien w domu a chodzi do przedszkola zapalenie krtani to u nas juz standart oczywiscie tran i vibovit daje przez caly rok a nie tylko w okresie xachorowan pani doktor powiedziala ze juz tak bedzie mial z ta krtania

    OdpowiedzUsuń
  6. Też pijemy tran z pepką �� Niestety u nas mało co działa ,dziewczyny cały rok z katarem śmigają ,starsze rodzeństwo i szkole wirusy ... Stosujemy zdrową dietę w domu góra 21 c , wilgotność 60 ,czarny bez ,miód ,maliny , czosnek ,syrop z cebuli , codziennie spacery ,bieganie boso itp nic nie pomaga teraz próbujemy Entitis baby żeby było mniej infekcji uszu ,ale zobaczymy .Najlepszy sposób na odporność mojej pediatry to odchorować swoje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też chciałam Entitis teraz podawać dzieciom, ale nasza pediatra kazała się wstrzymać. Nie chorują dużo, jak coś je złapie to sporadycznie (tu tfu odpukać) a ten lek polecany jest przy częstych i nawracających inrkcjach.
      Dużo zdrówka zyczymy :)

      Usuń
  7. Odporność dziecka należy wspierać naturalnymi produktami ( nie przetworzonymi, bez dodatków szkodliwych konserwantów - sok z czarnego bzu jest super, ale rewelacyjny jest też sok z kwiatów czarnego bzu)
    Jednak żeby dziecko przestało chorować trzeba wyeliminować z jego codziennych posiłków "tzw. Chemię " lub przynajmniej ograniczyć do minimum....- jest to długa i ciężka praca ale daje efekty. ( tak ciężka praca ponieważ zamiast kupować gotowe soczki, jogurty, dania itd - można je zrobić samemu - zwracając uwagę z czego przygotowuje się te posiłki)

    Cudowne suplementy i inne wzmacniające odporność - wszystkie zawierają konserwanty - i tak naprawdę pomagają w krótkim okresie czasu - w dłuższym - szkodzą.
    Większość tych specyfików i leków zawiera bezonsen sodu, i np wit C, i jeszcze inne dodatki zamknięte w butelce - przecież tam zachodzą reakcje chemiczne - tak można wytłumaczyć że to niewielkie ilości i jeden syrop czy tabletka - ale gdy dziecko jest chore to dostaje kilka syropków ....

    Jestem Mamą dwójki dzieci, i tez podawałam różne wzmacniacze odporności i nic... Wzmocnienie odporności zaobserwowałam od momentu kiedy zaczęła znikać chemia z jedzenia .

    OdpowiedzUsuń

TOP