2 lipca 2017

Najlepsza zupa na świecie! ZUPA KRÓLEWSKA - przepis.

Gwarantuję, że ta zupa na stałe zagości w Waszym menu! Jest najlepsza!





Po naszym Instastory zasypałyście mnie prośbami o przepis, miał pojawić się w tygodniu, ale jest już dziś! Zróbcie ją na obiad w najbliższym tygodniu, a gwarantuję, że pokochacie jej smak! Jest bardzo, bardzo sycąca, śmiało może zastąpić dwa dania!


Zupa królewska to w wielkim skrócie, kremowa zupa porowo-pieczarkowa z kulkami z mięsa mielonego.


Składniki:
- składniki na rosół: pietruszka, marchew, seler, por, liść laurowy, ziele itp.
- 2 marchewki
- 1 por
- 0.5 kg pieczarek
- 0.5 kg mięsa mielonego wieprzowego lub z indyka, możecie dodać więcej
- 2 serki topione kremowe lub pieczarkowe
- 2 opakowania zupy pieczarkowej
- sól, pieprz, mielony czosnek, liść laurowy, ziele angielskie.

Przygotuj wcześniej mięso mielone, dopraw tak, jak zazwyczaj przygotowujesz mięso np. na kotlety mielone (ja dodaję przyprawy, małe jajko i trochę bułki namoczonej w wodzie).


Ugotuj rosół, odcedz go - to będzie baza do zupy. 

Do garnka z rosołem dodaj liść laurowy, ziele angielskie, 2 starte marchewki, por i pieczarki pokrojone w paski. Gotuj, aż warzywa będą miękkie. Rozrób zupki w 2 szklankach wody i dodaj do wywaru. Zagotuj. Następnie formuj z mięsa mielonego małe kulki i wrzucaj do zupy. Gdy wypłyną na wierzch, gotuj jeszcze kilka minut.
Serki topione rozrób z 2-3 chochlami zupy, aż się rozpuszczą. Wlej do garnka. Dopraw solą, pieprzem, odrobiną czosnku.


Ja robię bez pieczarek, sama nie lubię grzybów, a dzieci są jeszcze za małe. Mimo to, jest pyszna!

Gotowe! Smacznego :)





7 komentarzy

  1. Bardzo zdrowe danie dla małych dzieci - chemiczne zupki instant, sztuczne serki topione i mam nadzieję że słyszałaś że małych dzieciom do lat 3 albo i najlepiej dłużej żadnych grzybów się podaje, bo ich nie trawia???? Smacznego!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. A czy to przepis dla dzieci? :) jak Wisisz na Zdjęciach w zupie nie ma pieczarek, sama ich nie lubię więc nie daje. Smacznego!!

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja na pewno spróbuje :)Tylko te lepienie pulpetów dla 7 osób , ło matko ...Noc mnie zastanie . Pozdrawiam i uwielbiam twoje przepisy , kurczak z jogurtem jest naszym hitem ,pycha

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm uwielbiam pieczarkową a mój mąż nie cierpi pieczarek i nic co z tym związane :/ jak zrobie bez pieczarek i zupy pieczarkowej to wyjdzie coś z tego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też nie lubię pieczarek, grzybów, poza tym jak robię ją dzieciom to nie daję grzybów. Dodaj pół op. pieczarkowej, albo i nie. Też wyjdzie dobra ;)

      Usuń
  5. Agus, znam doskonale ta pyszną zupę. Podpowiem ci tylko, że wystarczy oddzielnie poddusic pieczarki z porem i dodac do wywaru, wtedy zupki instant nie sà juz potrzebne. Aromat cudny. Ja często blenduję w dzbanku na puch i podaję z prażonymi pestkami słonecznika-jako altrnatywę dla mięsa. Buziaki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też tak robię, a do tego grzanki z chleba (ja robię na patelni).

      Usuń

TOP