26 czerwca 2017

Owocowe orzeźwienie - sorbety na 3 sposoby!

Idzie lato! Temperatury coraz wyższe i coraz częściej szukamy sposobów na ochłodę. Pokażę Wam trzy mega fajne przepisy na sorbety z 3 składników. Sorbety o niesamowitych smakach, interesująco zaserwowane na pewno skradną Wasze kulinarne serca!





Do owocowego ooorzeźwienia zaprosiła mnie marka Łowicz. W limitowanej ofercie marki pojawiły się trzy unikalne, doskonale orzeźwiające owocowe syropy, które świetnie pasują do orzeźwiających przyrządzania napojów, ale także do deserów – na przykład sorbetów.Dwa z nich to sprawdzone połączenia znane z poprzednich edycji: syrop o smaku limonki i cytryny oraz syrop o smaku rabarbaru i mirabelki. Trzeci to wyjątkowa niespodzianka, pierwszy raz dostępna w sprzedaży – orzeźwiające połączenie grejpfruta z pomelo!!! No mówię Wam, totalnie niespotykany smak, który został moim numerem jeden! Jest też pozbawiony konserwantów, dlatego bez obaw mogę go serwować całej rodzinie.




Przepisy na sorbety z syropami Łowicz


Mówię Wam, są pyszne, że Łooo!:)
Baza syropu zawsze jest taka sama - syrop z wody i cukru. Z ilością syropu smakowego, dodatkami możecie dowolnie eksperymentować.

Składniki:
200 g cukru
200 ml wody
70-100 ml syropu
400 ml wody

Specjalnie wyszczególniłam wodę w dwóch proporcjach, ponieważ będzie potrzebna na dwóch etapach. Do małego garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu mieszając, aż cukier się rozpuści. Następnie zwiększamy ogień i gotujemy przez około 5 minut, często mieszając, aż lekko zgęstnieje. Odstawiamy, by trochę wystygło. Do ciepłej bazy dodajemy syrop Łowicz, mieszamy, a następie dodajemy 400 ml wody. Całość mieszamy i przekładamy do pojemników i foremek na lody. Sorbet chłodzimy ok. 6-8 h. Przez ten czas masę sorbetową kilkukrotnie mieszamy, aby sorbet nie zamienił się w bryłę lodu.


Sorbet podawać można na wiele sposobów, poniżej znajdziecie kilka inspiracji.


Jedną z moich ulubionych propozycji podania lodów, sorbetów są najpopularniejsze wafelki. Można je kupić w większości sklepów spożywczych. Gałkownicą robimy kulę sorbetu, nakładamy na wafelek i gotowe!





Można też nieco zaszaleć z formą. Wydrążone owoce to idealna propozycja na deser, który zaskoczy domowników, gości. Ja wykorzystałam cytryny, grejpfruta i kokosa!



Ulubiona forma dzieci - foremki lodowe. Wygodna forma podania domowych lodów, sorbetów dzieciom. Moje dzieci je uwielbiają:)







3 komentarze

  1. Fajne i łatwe. Wypróbuje na penwo!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam!! z rabarbarem! No pycha! polecam kazdemu !

    OdpowiedzUsuń

TOP