Piekę chleb. Robię domowe masło. Jestem zachwycona ich smakiem! Przygotowanie domowego masła zajmuje mi 2 minuty, chleb przygotowuję w 5 minut, piekę niecałą godzinę. Spróbuj, a już nigdy nie zjesz kupionego masła, a ten chleb będziesz piekła co kilka dni. Gwarantuję!

Do takich rewolucji przyczyniła się OSM Piątnica i ich niesamowita przesyłka (zobacz). Podjęłam wyzwanie i jeszcze tego samego dnia, z wielką ciekawością zabrałam się za przygotowanie domowego masła. Domowe masło potrafi przygotować każdy! Nie potrzeba żadnych, ale to żadnych zdolności kulinarnych. Jeden składnik i robot kuchenny, mikser. Nowością na rynku jest śmietanka 42% z Piątnicy, jedynym jej składnikiem jest śmietanka pasteryzowana, nic więcej! Wyprodukowana z mleka od krów karmionych paszami bez genetycznie zmodyfikowanych organizmów. Więcej przeczytasz TUTAJ.
Smak dzieciństwa - domowy chleb
Doskonale pamiętam smak domowego chleba babci. Wypiekany na wielkiej blaszce, z zakwasu. Najlepiej smakował z masłem. Do tej pory pamiętam ten smak. Postanowiłam upiec chleb, by w pełni ocenić smak domowego masła.
Przepis na domowy chleb
Składniki:
- 0.5 kg mąki - ja używam zwykłej, tortowej.
- 15 gram suchych drożdży
- 15 gram suchych drożdży
- 450 ml ciepłej wody
- 2 łyżeczki cukru
- 3/4 łyżeczki soli
Dodatkowo dodałam sezam do posypania chleba. Innym razem dodałam pestki słonecznika do ciasta, żurawinę. Z dodatkami możecie dowolnie eksperymentować, wedle uznania. Do ciasta polecam też ulubione przyprawy np. zioła prowansalskie, kminek.
Chleb piekłam w naczyniu żaroodpornym i blaszce (keksówce). Blachę przed pieczeniem nasmaruj tłuszczem.
Chleb piekłam w naczyniu żaroodpornym i blaszce (keksówce). Blachę przed pieczeniem nasmaruj tłuszczem.
Przygotowanie domowego chleba
1. Do ciepłej wody wsyp drożdże, dokładnie wymieszaj i odstaw na 5 minut w ciepłe miejsce.
2. Do dużej miski wsyp mąkę, cukier, sól i dodatki.
3. Dodaj wodę z drożdżami i wymieszaj łyżką, następnie zagnieć.
2. Do dużej miski wsyp mąkę, cukier, sól i dodatki.
3. Dodaj wodę z drożdżami i wymieszaj łyżką, następnie zagnieć.
4. Odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce, przykryj ściereczką
5. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni
6. Przełóż ciasto do naczynia, blachy (wcześniej nasmaruj formę tłuszczem, posyp bułką tartą)
7. Piecz 40-60 minut w zależności od piekarnika
Najlepiej smakuje z domowym masłem!
Przepis na domowe masło
- 2 śmietanki 200 ml, 42% z Piątnicy
- mikser, robot kuchenny
- ewentualnie dodatki
- mikser, robot kuchenny
- ewentualnie dodatki
Masło robię w 2 minuty! Używam do tego robota kuchennego Amica. Wlewam śmietankę i gotowe. Robię też masła smakowe.
Masło czosnkowe - do śmietanki dodaję 3 ząbki drobno posiekanego czosnku.
Masło czosnkowe - do śmietanki dodaję 3 ząbki drobno posiekanego czosnku.
Masło ziołowe - do śmietanki dodaję zioła: pietruszkę, koperek.
Masło pikantne - do śmietanki dodaję pieprz cayeene i papryczkę chilli.
Masło pikantne - do śmietanki dodaję pieprz cayeene i papryczkę chilli.




Od razu przypomniało mi się jak dawno nie piekłam chleba :)
OdpowiedzUsuń