5 kwietnia 2017

Domowy chleb z domowym masłem! Zrobisz je w kilka minut!

Piekę chleb. Robię domowe masło. Jestem zachwycona ich smakiem! Przygotowanie domowego masła zajmuje mi 2 minuty, chleb przygotowuję w 5 minut, piekę niecałą godzinę. Spróbuj, a już nigdy nie zjesz kupionego masła, a ten chleb będziesz piekła co kilka dni. Gwarantuję!

Przepis na domowy chleb

Do takich rewolucji przyczyniła się OSM Piątnica i ich niesamowita przesyłka (zobacz). Podjęłam wyzwanie i jeszcze tego samego dnia, z wielką ciekawością zabrałam się za przygotowanie domowego masła. Domowe masło potrafi przygotować każdy! Nie potrzeba żadnych, ale to żadnych zdolności kulinarnych. Jeden składnik i robot kuchenny, mikser. Nowością na rynku jest śmietanka 42% z Piątnicy, jedynym jej składnikiem jest śmietanka pasteryzowana, nic więcej! Wyprodukowana z mleka od krów karmionych paszami bez genetycznie zmodyfikowanych organizmów. Więcej przeczytasz TUTAJ.

Smak dzieciństwa - domowy chleb


Doskonale pamiętam smak domowego chleba babci. Wypiekany na wielkiej blaszce, z zakwasu. Najlepiej smakował z masłem. Do tej pory pamiętam ten smak. 
Postanowiłam upiec chleb, by w pełni ocenić smak domowego masła. 

Przepis na domowy chleb

Składniki: 
- 0.5 kg mąki - ja używam zwykłej, tortowej.
-  15 gram suchych drożdży 
- 450 ml ciepłej wody 
- 2 łyżeczki cukru 
- 3/4 łyżeczki soli 

Dodatkowo dodałam sezam do posypania chleba. Innym razem dodałam pestki słonecznika do ciasta, żurawinę. Z dodatkami możecie dowolnie eksperymentować, wedle uznania. Do ciasta polecam też ulubione przyprawy np. zioła prowansalskie, kminek.
Chleb piekłam w naczyniu żaroodpornym i blaszce (keksówce). Blachę przed pieczeniem nasmaruj tłuszczem. 

Przygotowanie domowego chleba 

1. Do ciepłej wody wsyp drożdże, dokładnie wymieszaj i odstaw na 5 minut w ciepłe miejsce.
2. Do dużej  miski wsyp mąkę, cukier, sól i dodatki.
3. Dodaj wodę z drożdżami i wymieszaj łyżką, następnie zagnieć. 
4. Odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce, przykryj ściereczką
5. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni
6. Przełóż ciasto do naczynia, blachy (wcześniej nasmaruj formę tłuszczem, posyp bułką tartą)
7. Piecz 40-60 minut w zależności od piekarnika 

Najlepiej smakuje z domowym masłem! 

Przepis na domowe masło 

- 2 śmietanki 200 ml, 42% z Piątnicy
- mikser, robot kuchenny
- ewentualnie dodatki 

Masło robię w 2 minuty! Używam do tego robota kuchennego Amica. Wlewam śmietankę i gotowe. Robię też masła smakowe.
Masło czosnkowe - do śmietanki dodaję 3 ząbki drobno posiekanego czosnku.
Masło ziołowe - do śmietanki dodaję zioła: pietruszkę, koperek.
Masło pikantne - do śmietanki dodaję pieprz cayeene i papryczkę chilli.


Przepis na domowe masło



Domowe masło ze śmietanki 42% piątnica

1 komentarz

  1. Od razu przypomniało mi się jak dawno nie piekłam chleba :)

    OdpowiedzUsuń

TOP