Wracam do przepisu!
- 600 gram mąki tortowej
- 0,5 kg twarogu
- 1/2 szklanki cukru
- 1 op cukru waniliowego
- 1 szklanka śmietany
- 1 łyżka octu
- 1 łyżeczka sody
- 4 żółtka
- szczypta soli
- 3/4 litra oleju do smażenia
- cukier puder do posypania
Ser rozdrobnij, posiekaj, zmiel lub przeciśnij przez praskę. Dodaj mąkę - wymieszaj. Dodaj wszystkie pozostałe składniki i wyrób jednolite ciasto. Możesz wyrabiać ręcznie lub użyć robota z końcówką do wyrabiania ciasta tak jak ja.
Ciasto podziel na części. Rozwałkuj kawałek ciasta na grubość ok. 1-1,5 cm. Do wykroju ciasta możesz użyć szklanki, kubka i kieliszka. Rozgrzej olej. Smaż z obu stron, aż ciasto się zarumieni. Uwaga, smażą się bardzo szybko! Po wyjęciu odłóż na ręcznik papierowy, odsącz nadmiar tłuszczu. Posyp obficie cukrem pudrem i jedz!:)







U ubieglym tygodniu mialam wlasnie robic mini paczki ale zrobilam z calego ciasta oponki :-) corka je uwielbia. Polecam kupic w wiaderku :-) jest juz zmielony :-) pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńPS.spirytus jest dodawany co oleju aby paczki nie wsaczaly w siebie duzo tluszczu. Zamiast spirytusu mozna wrzucic cwiartke surowego ziemniaka. Wymieniamy go co drugie smazenie. Pozdrawiam :-)
super na pewno zrobię , u nas hitem ostatnio są chrusty lane :)Pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńPyszne :-) właśnie skończyłam! super przepis ,mam nadzieję że synkowi będą smakować.
OdpowiedzUsuń