4 lutego 2017

Bananowe muffiny- Są tak pyszne, że dzieci płaczą, czekając aż się upieką!

Bananowe muffiny - hit, hit, hit! Od miesiąca robię je kilka razy w tygodniu. Są pyszne! Tak pyszne że...


... Nikodem widząc, jak je przygotowuje - płacze! Płacze, bo chce je już, teraz, natychmiast. Potrafił siedzieć przed piekarnikiem 20 minut i szlochając wołać "mama daj". Tak je uwielbia! Z doświadczenia robię je teraz na drzemce dzieci:) Zmodyfikowałam lekko przepis Nigelli Lawson.

Przepis na 12 sztuk. Napełniam standardowej wielkości foremki w połowie jak TUTAJ

Składniki:
  • 2 duże banany
  • 3/4 szklanki oleju 
  • 2 jajka
  • 5 łyżek cukru 
  • pół opakowania cukru waniliowego lub kilka kropli dowolnego aromatu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 250 g mąki 
  • sok z połowy cytryny do bananów
Jajka ubić z cukrem. Dodać olej. Dodać porcjami mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy. Zblendować lub rozgnieść banany z sokiem z cytryny. Dodać banany do masy, dobrze wymieszać.
Gotowe ciasto włożyć do foremek. Piekarnik nagrzać do 180* i piec ok 25 minut.

Smacznego! 

2 komentarze

  1. Aga, Bananowe muffiny Nigelli są hitem i u Nas :) polecam także gruszkowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe... chyba tez musze pokombinować bo mam wrażenie ze ciągle jemy to samo :) tylko ze ja nie lubię szukać przepisów wiec dziękuję za gotowca:) daj tylko znać jaki olej do tego jest najlepszy?:)

    OdpowiedzUsuń

TOP