Bananowe muffiny - hit, hit, hit! Od miesiąca robię je kilka razy w tygodniu. Są pyszne! Tak pyszne że...

... Nikodem widząc, jak je przygotowuje - płacze! Płacze, bo chce je już, teraz, natychmiast. Potrafił siedzieć przed piekarnikiem 20 minut i szlochając wołać "mama daj". Tak je uwielbia! Z doświadczenia robię je teraz na drzemce dzieci:) Zmodyfikowałam lekko przepis Nigelli Lawson.
Przepis na 12 sztuk. Napełniam standardowej wielkości foremki w połowie jak TUTAJ.
Składniki:
- 2 duże banany
- 3/4 szklanki oleju
- 2 jajka
- 5 łyżek cukru
- pół opakowania cukru waniliowego lub kilka kropli dowolnego aromatu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g mąki
- sok z połowy cytryny do bananów
Gotowe ciasto włożyć do foremek. Piekarnik nagrzać do 180* i piec ok 25 minut.
Smacznego!
Aga, Bananowe muffiny Nigelli są hitem i u Nas :) polecam także gruszkowe ;)
OdpowiedzUsuńCiekawe... chyba tez musze pokombinować bo mam wrażenie ze ciągle jemy to samo :) tylko ze ja nie lubię szukać przepisów wiec dziękuję za gotowca:) daj tylko znać jaki olej do tego jest najlepszy?:)
OdpowiedzUsuń