26 stycznia 2017

Moje dzieci jedzą to danie, do ostatniego kęsa! Kurczak zapiekany w jogurcie

Danie, za którym przepadają moje dzieci. Znika z talerzy w całości. Przygotowanie = 5 minut, zapiekanie 30. Obiad w pół godziny gotowy! 


Pod TYM zdjęciem na instagramie dostałam wiele próśb o przepis na obiad, który jest u nas totalnym numerem 1! Dzieci uwielbiają to danie, wręcz za nim przepadają. Zawsze zjadają wszystko. Mam pewność, że Waszym dzieciom też będzie smakować... kurczak zapiekany w jogurcie! 

Składniki:
1 pierś z kurczaka
1 gęsty, duży jogurt naturalny 
2 marchewki
Odrobina soli i pieprzu 
₁/₂ pęczka koperku lub natki pietruszki 

Kurczaka kroimy w paski. Doprawiamy solą i pieprzem. Koperek siekamy i mieszamy z jogurtem. Marchewkę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą.
Wykładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temperaturze nie większej niż 150*C, ponieważ w wyższej temperaturze jogurt się zważy. Zapiekamy 45 minut z termoobiegiem. Marchewkę możecie zastąpić innymi warzywami, ja już robiłam z kukurydzą, groszkiem, porem. Od czasu do czasu możecie pomieszać składniki, szybciej się upiecze.

U nas to danie jest totalnym numerem 1. 

Spróbujcie koniecznie. Smacznego! 

10 komentarzy

  1. Zrobię na dniach na pewno :)dzięki za przepis pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń
  2. Maluchom to może na pewno będzie smakować(choć sądzę, że niejadkom nie każdym), starsze niejadki to będą narzekać na zieleninę i wszystko, co jest przyklejone do mięsa:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak duży jogurt dajesz? Ostatnio szukałam inspiracji i spadasz mi jak z nieba :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Specjalnie weszłam po przepis ale trochę zagmatwany :/ czyli nie marynuje się przed pieczeniem ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma nic prostszego :) Nie, nie trzeba marynować :)

      Usuń
  5. W weekend spróbujemy z Jasiem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Co poszło nie tak? :(
    Jogurt się zwazyl, marchewka była twarda... Piekłam 45 min w temp 140 z termoobiegiem, po kilkunastu minutach dałam na 150. W smaku było dobre tylko ta konsystencja i twarda marchewka...
    Proszę o porady:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej :( Spróbuj pokroić marchewkę drobniej, lub użyć mrożonej, albo podgotuj chwilę. Ja dziś robiłam z mini marchewkami w całości pieczone i wyszło ok :)
      Jogurt lekko ma prawo się ściąć, szczególnie jak mięso puści sok. Wymieszaj :) będzie dobre!!! :) Zerknij na mój instargram, dziś robiłam modyfikacje przepisu.

      Usuń
  7. Dziś będę robić trzymaj kciuki , bo inaczej zostaniemy bez obiadu

    OdpowiedzUsuń
  8. I obiad się udał trochę zmodyfikowałam przepis i wyszło dobre , dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń

TOP