Czyszczenie lodówki - dania które przygotujesz z resztek

Pokażę Wam kilka sposobów, przepisów na wykorzystanie resztek produktów, ziemniaków które zostały z obiadu, pieczywa. 


Zgodnie z postanowieniami z tego postu, wzięłam się na poważnie za racjonalne planowanie zakupów spożywczych. Wydatki na jedzenie pochłaniają największą część naszego budżetu. Odkąd dzieci jedzą normalne posiłki, zwracam dużą uwagę na jakość, świeżość i pochodzenie produktów. Nauczyłam się też nie marnować, nie wyrzucać jedzenia!

Jak wykorzystać resztki produktów?

Chleb, bułki najlepiej przechowywać w lnianych woreczkach, można też wykorzystać folię aluminiową. Chodzi o to, by unikać wilgoci. Na wielu forach czytałam porady o włożeniu do chlebaka jabłka. Jeszcze nie spróbowałam, ale sprawdzę to na pewno. 2-3 dniowe bułki, chleb wykorzystuję do różnych dań. 

Zapiekane jajka w bułce z dodatkami. Dobry sposób na czyszczenie lodówki i wykorzystanie nieświeżych bułek, czy chleba. Z bułek odcinam górę, wydrążam środek. Smaruję masłem, dodaję wędlinę, warzywa - to co chcę wykorzystać. Wbijam jajko. Posypuję pietruszką, koperkiem, sola i pieprzem. Zapiekam 15 minut w 120 stopniach. Pycha!

Tą wersję można z powodzeniem zrobić z chlebem. Między 2 kromki możecie włożyć ser. Z górnej kromki wycinam nożem kwadrat. Kładę kromki na siebie, w środek wbijam jajko. Pietruszka, przyprawy na wierzch. Piekę tak samo jak bułeczki. 

Oczywiście najbardziej znanym sposobem nie zmarnowania pieczywa jest wysuszenie go, i zmielenie na bułkę tartą. 

Makarony z sosami. Makaron w domu ma każdy, a z resztek jedzenia można wyczarować przeróżne sosy! Od najprostszego aglio, olio e peperoncino (oliwa, czosnek, chilli, pietruszka) po makarony z resztkami wędlin i te warzywne. 

Dania z ciasta francuskiego. Ciasto francuskie warto mieć w zapasie, można z niego wyczarować cuda, sprzątając lodówkę. Pizza - wystarczy posmarować ciasto sosem lub keczupem, dodać to co mamy, posypać serem i gotowe. Rogaliki z ciasta z dowolnym nadzieniem, to taka trochę pizza, tylko farsz zawinięty:)

Z ziemniaczków robię kopytka albo zwykłe kotlety ziemniaczane. Sama wolę kotlety, dzieci kopytka, także te drugie częściej goszczą na naszym stole. Do kotletów natomiast robię najpyszniejszy sos mojej babci - ogórkowy! Na patelni podsmażam cebulkę, ogórki kiszone pokrojone w kostkę, przyprawiam, na koniec dodaję wodę i śmietanę z odrobiną mąki - do zagęszczenia. Pyyycha!

Z ryżu i makaronu można przygotować przeróżne zapiekanki, dania chińskie.









Moim ulubionym daniem "sprzątającym" lodówkę jest leczo. Za kilka dni na blogu pojawi się przepis na tą przepyszną potrawę. 

Jakie są Wasze sposoby na wykorzystanie resztek?

4 komentarze

  1. Ja leczo uwielbiam, ale nie mam nigdy na niego produktów wszystkich jak nie kupię więc sprzątając go nie zrobię ;)

    A co to kotlety ziemniaczane? Jak się je robi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ugotowane ziemniaki, mąka, jajko, só, pieprz. Ciasto podobne konsystencją jak na kopytka. Ugniatamy, formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy. Idealne sa z sosem ogórkowym z przepisu wyżej;)

      Usuń
  2. Sos ogórkowy to mnie zaintrygowałaś , dajesz go tylko do kotletów ziemniaczanych ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja go uwielbiam, dlatego robię go do kopytek, do pieczonych mięs, nawet na grilla! Robi się go w 3 minuty, także szybki do przygotowania a pyyyyyyyyyszny !

      Usuń

Trojaczki. Polub nas na Facebooku!