8 czerwca 2016

Lemoniada arbuzowa


Orzeźwiająca, pyszna i bardzo łatwa w przygotowaniu lemoniada arbuzowa. Można ją podać w bardzo efektowny sposób! Idealna na upalne dni, wakacyjne grille czy rodzinne przyjęcia.

Składniki:
- arbuz (ok. 1.5 kg)
- 2 cytryny
- 1 litr wody niegazowanej lub gazowanej
- 5 listków mięty
- lód 


Arbuza przekroić na wysokości 3/4 owocu, tzn. odkroić górę. Wybrać miąższ do miski i usunąć pestki. Do miąższu dodać sok z cytryny. Zblendować. Uzupełnić wodą do konsystencji jaką lubimy. Dodać kostki lodu. Lód również możecie rozkruszyć razem z miąższem, wtedy lemoniada będzie schłodzona od razu:) Dodajemy listki mięty. Gotową lemoniadę wlewamy do środka arbuza, przykrywamy odciętym wieczkiem. 

Dla efektu "wooow" możecie podać lemoniadę z zamrożonymi kostkami arbuza, plasterkami cytryny czy spiralami ze skórki cytryny.

Smacznego!:) 

1 komentarz

  1. Wygląda super !!! Akurat mam dwa arbuzy w domu i reklamówkę świeżej mięty :)

    OdpowiedzUsuń

TOP