30 maja 2016

Domowa kostka rosołowa

Dzieci zaczęły jeść normalnie. Nadal lubią dania ze słoika, ale coraz częściej jedzą "dorosłe" jedzenie. Nawet po swoim obiedzie, gdy z D. jemy obiad - podbierają nam jedzenie z talerzy. Wasze dzieci też tak mają?:)


Przygotowuje dzieciom makarony z sosami, zupy, a uwielbianym przez nie daniem jest.. risotto. Zdziwiło mnie to zamiłowanie, ponieważ jeszcze 2 miesiące temu, wypluwali każde ziarenko ryżu napotkane w pomidorowej...

Zauważyłam, że o wiele chętniej jedzą przyprawione dania. Nie stosuję soli, zastępuję ją lubczukiem. Dodatkowo doprawiam dania bazylią, liściem laurowym i zielem angielskim, majerankiem, koperkiem, natką pietruszki. Do 
risotto dodaję troszkę pieprzu ziołowego.

Zrobiłam też.. domowe kostki rosołowe! 


Genialna opcja na doprawienie dań, przygotowanie wywaru bez chemii. 


Domowa kostka rosołowa

Składniki: 
- marchew - 500-600 gram
- pietruszka - 100-150 gram
- kawałeczek selera
- kawałeczek pora
- pół małej cebulki
- pęczek koperku
- pęczek natki pietruszki

- 10 ziarenek pieprzu 
- 2 łyżki majeranku
- 10 ziarenek ziela angielskiego 
- 3 listki laurowe 
- 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek dobrej jakości 
- 2 szklanki wody  

Marchew, pietruszkę, seler, pora trzemy na tarce o małych oczkach lub blendujemy. Ja zblendowałam. O wiele szybciej! Koperek z pietruszką siekamy. Cebulkę kroimy w drobną kostkę. 

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy warzywa i przyprawy. Smażymy ok 5 minut. Następnie dodajemy wodę, dusimy ok 30-35 minut na wolnym ogniu, aż woda odparuje. 

Tak przygotowana pasta może stać w lodówce ok miesiąca. Ja trzymam ją w takim słoju żaroodpornym. Można też zamrozić pastę np. w pojemniku na lód, i dodawać jedną kostkę do zupy/dania. 

Smacznego!

ps. za kilka dni pojawi się post z fajnymi przepisami na dania dla dzieci, które robiłam przy rozszerzaniu diety. Będzie też słówko o Baby Cook'u, ponieważ już go nie używamy, jest  na sprzedaż:) 



2 komentarze

  1. Dzięki, fajny przepis. Na pewno skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A przepis na kostkę rosołową jest Twojego autorstwa? Czy liść laurowy i ziele angielskie usuwamy przed zbledndowaniem?

    OdpowiedzUsuń

TOP