Przygotowuje dzieciom makarony z sosami, zupy, a uwielbianym przez nie daniem jest.. risotto. Zdziwiło mnie to zamiłowanie, ponieważ jeszcze 2 miesiące temu, wypluwali każde ziarenko ryżu napotkane w pomidorowej...
Zauważyłam, że o wiele chętniej jedzą przyprawione dania. Nie stosuję soli, zastępuję ją lubczukiem. Dodatkowo doprawiam dania bazylią, liściem laurowym i zielem angielskim, majerankiem, koperkiem, natką pietruszki. Do risotto dodaję troszkę pieprzu ziołowego.
Zrobiłam też.. domowe kostki rosołowe!
Genialna opcja na doprawienie dań, przygotowanie wywaru bez chemii.
Domowa kostka rosołowa
Domowa kostka rosołowa
Składniki:
- marchew - 500-600 gram
- pietruszka - 100-150 gram
- kawałeczek selera
- pietruszka - 100-150 gram
- kawałeczek selera
- kawałeczek pora
- pół małej cebulki
- pęczek koperku
- pęczek natki pietruszki
- 10 ziarenek pieprzu
- pół małej cebulki
- pęczek koperku
- pęczek natki pietruszki
- 10 ziarenek pieprzu
- 2 łyżki majeranku
- 10 ziarenek ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek dobrej jakości
- 2 szklanki wody
Marchew, pietruszkę, seler, pora trzemy na tarce o małych oczkach lub blendujemy. Ja zblendowałam. O wiele szybciej! Koperek z pietruszką siekamy. Cebulkę kroimy w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy warzywa i przyprawy. Smażymy ok 5 minut. Następnie dodajemy wodę, dusimy ok 30-35 minut na wolnym ogniu, aż woda odparuje.
Tak przygotowana pasta może stać w lodówce ok miesiąca. Ja trzymam ją w takim słoju żaroodpornym. Można też zamrozić pastę np. w pojemniku na lód, i dodawać jedną kostkę do zupy/dania.
Smacznego!
ps. za kilka dni pojawi się post z fajnymi przepisami na dania dla dzieci, które robiłam przy rozszerzaniu diety. Będzie też słówko o Baby Cook'u, ponieważ już go nie używamy, jest na sprzedaż:)
ps. za kilka dni pojawi się post z fajnymi przepisami na dania dla dzieci, które robiłam przy rozszerzaniu diety. Będzie też słówko o Baby Cook'u, ponieważ już go nie używamy, jest na sprzedaż:)
Dzięki, fajny przepis. Na pewno skorzystam :)
OdpowiedzUsuńA przepis na kostkę rosołową jest Twojego autorstwa? Czy liść laurowy i ziele angielskie usuwamy przed zbledndowaniem?
OdpowiedzUsuń