Pomysły na SZYBKIE Wielkanocne dania!

Święta Wielkanocne już niedługo. Boże Narodzenie minęło nam szybko, i inaczej niż zwykle. Przy dzieciach nie było zbyt wiele czasu na cieszenie się świąteczną atmosferą, spokojny odpoczynek i godzinne biesiadowanie przy stole. Teraz będzie inaczej! Dzieci usiądą do świątecznego stołu razem z nami, w swoich krzesełkach. Już nie mogę się doczekać!


Nie zmieniło się jedno. Nadal nie mam za wiele czasu na ogarnięcie domu w dzień, wszystko robię jak dzieci pójdą spać.. o ile nie padam razem z nimi :) Znalazłam kilka fajnych (i co najważniejsze SZYBKICH W PRZYGOTOWANIU) przepisów na tradycyjne dania wielkanocne. Zdradzę Wam też kilka moich sprawdzonych dań, które przygotowuję od lat.


BarszczoŻur Wielkanocny - Moje popisowe danie od lat!

Składniki:
- 5 litrów bulionu (na wędzonce i porcji rosołowej)
- chrzan - świeżo starty - 2 łyżeczki
- biała kiełbasa - ok. 0,5 kg
- śmietana do zabielenia
- majeranek - 3 łyżeczki
- pieprz,sól do smaku
- 5 ugotowanych na twardo jaj

Sposób przyrządzenia:
1. Przygotować tradycyjny bulion wcześniej (z liściem laurowym, zielem itp.)
2. Do bulionu dodać wędzonkę i białą kiełbasę pokrojoną w kawałeczki
3. Gotujemy 15 minut
4. Kolejno dodajemy zakwas, systematycznie - aby zupa nie wyszła za kwaśna. Próbujemy po każdym dodaniu.
5. Po dodaniu odpowiedniej ilości, gotujemy 15 minut.
6. Na koniec dodajemy przyprawy, chrzan.
7. Zabielamy BarszczoŻur śmietaną.

ZAKWAS - uwaga! przygotować kilka dni wcześniej!
- 1.5 szklanki żytniej mąki razowej
- ok. 1 litra przegotowanej, ciepłej wody (nie gorącej!)
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego, tyle samo liści laurowych
- 1 ząbek czosnku
- 2-3 ziarenka czarnego lub kolorowego
Zakwas przykryć ściereczką, i odstawić w ciepłym na kilka dni.
Codziennie mieszać.

Żur efektownie wygląda podany w chlebkach! Mogą to być okrągłe, małe chleby (ściany wierzch, wydrążamy środek i wlewamy tam żurek) lub małe, razowe chleby.  Ja w tym roku robię żur bez zakwasu. Tak, idę na łatwiznę:) kupuję buteleczkę gotowego zakwasu na żurek + 2 torebki barszczu białego. 


Roladki z sosem chrzanowym w galarecie

Przekąska którą uwielbiam! Pierwszy raz, spróbowałam jej na komunii mojej młodszej siostry. Poprosiłam Panie z cateringu o przepis i.. robię je niezmiennie od lat. Przez lata zmodyfikowałam jedynie wersje sosu. W zależności co mam w lodówce. Kupuję gotowy sos chrzanowy w słoiku np. Winiary, lub robię sos sama z majonezu i chrzanu białego.

Składniki:
- 15 plastrów szynki konserwowej
- sos chrzanowy
- bulion
- żelatyna

Przygotowanie:
Każdy plasterek szynki smaruję sosem, i zwijam w ruloniki. Układam na głębszym półmisku. Dekoruję różyczkami z marchewki, plasterkami cytryny i innymi warzywami. Bulion najczęściej robię z 2 kostek rosołowych. Odmierzam w misce 2 szklanki gorącej wody, rozpuszczam kostki i dodaję 3 łyżki stołowe żelatyny. Przecedzam przez sito, gdy zacznie lekko tężeć zalewam roladki. Odstawiam do lodówki na kilka godzin.


Jajka faszerowane na ciepło

W tym temacie mistrzem jest moja mama. W dzieciństwie zastanawiałam się, jak mama robi jajka faszerowane w skorupkach! Teraz wydaje się to banalnie proste, ale kiedyś było wielką zagadką kulinarną :)

Składniki:

- 10 jajek
- szczypiorek (1 duży pęczek)
- garść natki pietruszki
- sól, pieprz
- łyżeczka miękkiego masła
- bułka tarta

Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo. Przecinamy je na pół, ostrym nożem. Wydrążamy same żółtka za pomocą małej łyżeczki. Robimy to delikatnie żeby nie uszkodzić skorupek i białka. Żółtka mieszamy w misce z posiekaną natka, szczypiorkiem, solą i pieprzem. Dodajemy masło i mieszamy w jednolitą masę. Połówki jajek faszerujemy. Każdą połówkę maczam w bułce tartej. Smażymy na oleju.

Jajka faszerowane - tradycyjne

Składniki:
- 5 jajek
- pęczek szczypiorku
- sól, pieprz,
- łyżka majonezu
- łyżeczka musztardy

Sposób przyrządzenia:
Jajka ugotować. Obrać ze skorupek, przekroić na pół i wydrążyć żółtka. Żółtka wymieszać z majonezem, musztardą i przyprawami. (można rozgnieść widelcem). Do wymieszanej masy dodajmy szczypiorek. Faszerujemy białka jajek farszem. Układamy na półmisku i dekorujemy.



Sałatka warzywna
Królowa sałatek w polskich domach! Każda pani domu na swój przepis, swoje proporcje i tajniki przyprawienia sałatki jarzynowej. Oto mój sprawdzony przepis.

Składniki:
- 5 marchewek
- 5 pietruszek
- 3 średnie ziemniaki
- 1/2 selera
- 4 pietruszki
- 3 jajka
- 1 jabłko
- 4 średnie ogórki kiszone
- puszka groszku
- sól, pieprz, 2 łyżeczki ostrej musztardy
- majonez

Warzywa gotuję przez ok 40-50 minut. Jajka gotuję na twardo. Wszystkie składniki kroję w drobną kostkę. Moim zdaniem drobno pokrojona sałatka smakuje zdecydowanie lepiej! Jabłko, ogórek kiszony kroimy także w koszteczkę. W dużej misce mieszam warzywa, z jajkiem, odsączonym groszkiem. Dodaję sól, pieprz, musztardę i próbuję. Zawsze doprawiam jeszcze kilka razy do smaku. Nie dodaję od razu majonezu, dzięki czemu sałatka może postać dłużej w lodówce. Majonez dodaję przed podaniem.

Jakie są Wasze popisowe dania na Wielkanoc? Z wielką chęcią wypróbuje nowe, fajne przepisy!

3 komentarze

  1. w takim razie w tym roku jaja faszerowane na ciepło ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepisòw nie znam,ale w tym roku wypròbuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja robię podobnie szynkę w galarecie, tyle, że oprócz sosu, układam na każdym plasterku ćwierć jajka i wtedy zawijam. Pozdrawiam, polecam

    OdpowiedzUsuń

Trojaczki. Polub nas na Facebooku!