22 stycznia 2016

Przepis na przepysznego łososia!

Kiedyś nie lubiłam łososia. Spróbowałam wędzonego i nie przypadł mi do gustu. Przekreśliłam zatem wszystkie inne kombinacje łososia. Przekonałam się dopiero na kolacji u znajomych, gdzie kolega przyrządził pysznego pieczonego łososia. Od tamtej pory - uwielbiam! 


W ciąży co niedzielę serwowałam łososia na obiad. Czasami też w tygodniu. Z nieskromnością stwierdzę, że stałam się specem i dopracowałam przepis w 100%. Oto przepis na IDEALNEGO pieczonego łososia!

Składnik
2 płaty łososia
2 łyżki masła "osełka"
sok z 1/2 cytryny
sok z 1/4 pomarańczy
2 łyżeczki oliwy z oliwek
sól, pieprz, pieprz cytrynowy
skórka z cytryny i pomarańczy (ok. 1 łyżeczki)

Potrzebna będzie folia aluminiowa, blacha do pieczenia, tarka. 


Łososia myję i osuszam ręcznikiem papierowym. Nacieram solą, pieprzem czarnym i cytrynowym. Odstawiam na pół h do lodówki. Robię w tym czasie sos. Wyciskam sok z cytryny i pomarańczy, dodaję oliwę z oliwek. Składniki łączę ze sobą w blenderze. Łososia kładę na kawałku foli aluminiowej, skórą do dołu. Polewam sosem. Tarkuję skórkę z cytryny i pomarańczy. Na wierzch kładę odrobinę masła i kilka plastrów cytryny. Zawijam folię.
Piekę 20 minut w 180 stopniach. Lubię dopieczonego łososia.

Jest przepyszny! Łosoś z nutą cytryny, idealnie dopieczony, nie suchy! Podaję go z cząstkami cytryny.

Smacznego!:)

2 komentarze

  1. Chyba skorzystam z Twojego przepisu na dzisiejszy obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja robię z koperkiem, cytryną i masłem - też jest pycha :)

    miłego dnia :*

    OdpowiedzUsuń

TOP