7 lipca 2015

Menu matki karmiącej, czyli co ja w końcu mogę jeść



Prawie każdą przyszłą mamę dopadały w ciąży zachcianki. Nie mówię tu o jedzeniu ogórków kiszonych z czekoladą. Słodycze, kilogramy pomarańczy, śledzie,twarożki i inne podobne. Słone, słodkie, kwaśne. Jeżeli ciężarna nie cierpi na cukrzyce ciążową, cholestazę czy inną przypadłość wymagającą diety - może jeść co chce - w granicach rozsądku. 

Ja przez ostatnie tygodnie ciąży pochłaniam pękami rzodkiewkę i główki sałaty! Same, bez dodatków. Nie ma nic lepszego:) Kiwi zawładnęło moje serce - im kwaśniejsze tym lepsze. Czekolada mogłaby nie istnieć.

Im bliżej terminu porodu, tym częściej na sali toczyły się dyskusje o tym, co można jeść podczas karmienia piersią. 


- a kurczaka będę mogła zjeść?
- a ogórka czy pomidora?
- a co z owoców będzie można?
- a kawę? bo wiadomo jak po nocach się nie śpi...

... i tak w koło. Wiele ułatwiłoby przyszłej mamie wręczenie rozpiski - co można, a czego nie można jeść, pić po urodzeniu. Sprawa byłaby prosta. Ale nie jest. Ja tej wiedzy szukałam w internecie, w książkach, poradnikach i na blogu Agaty ( Hafija.pl). Rad i ostrzeżeń co do jedzenia tyle ile "ciotek dobra rada".


Zgodnie z zaleceniami specjalistów, gdy karmisz piersią, codziennie potrzebujesz ok. 500 kcal więcej niż do tej pory (czyli tyle, ile dostarczają 2 duże grahamki z 2 plasterkami wędliny drobiowej).


Matka karmiąca piersią powinna pamiętać
o kilku podstawowych zasadach: 

I. Jeść 5-6 posiłków dziennie (około 2500 kcal), najlepiej po karmieniu.
II. Pić dużo wody mineralnej niegazowanej. Mama karmiące powinna pić zawsze wtedy kiedy czuje pragnienie oraz mieć butelkę wody pod ręką zawsze w trakcie karmienia. Płynów mamie dostarczają także zupy oraz soczyste owoce.
III. Dbać o odpowiednią wartość węglowodanów złożonych w diecie. Tzn. jeść takie produkty jak: pełnoziarniste pieczywo, nieoczyszczony ryż, pełnoziarnisty makaron, kasze, płatki owsiane, warzywa.
IV. W każdym posiłku musi znaleźć się porcja warzyw i owoców!
V. Dwa razy dziennie jeść produkty bogate w żelazo: chude mięso, jajka, ryby, warzywa strączkowe, zielone warzywa, orzechy, suszone owoce.
VI. Dwa razy w tygodniu jeść tłuste ryby morskie.
VII. Wystrzegać się izomerów trans, czyli utwardzonych tłuszczów (margaryny, ciasta i ciastka ze sklepu czy cukierni, czipsy, krakersy, panierowane dania, frytki). Dobre tłuszcze to oleje (zwłaszcza rzepakowy, oliwa), masło, tłuszcze z ryb, orzechów. Unikać też tłustych mięs.
VIII. Jeść regularnie
IX. Unikać produktów niezalecanych w ciąży! - patrz tabelki
X. Obserwować dziecko, szczególnie po wprowadzeniu nowego produktu do diety.
A w tym miejscu chciałabym z całego serca podziękować Agacie - Hafija.pl za dobrą robotę którą robi, za jej blog! Życzę każdej mamie w ciąży, aby za w czasu trafiła na blog Agaty. Multum informacji, lawina rad, porad, podpowiedzi. Ona daje kopa - że karmienie się uda!:)

Polecam Wam kilka artykułów z Hafija.pl które bardzo pomogły mi w rozpisaniu dozwolonych i zakazanych potraw i produktów. Dieta mamy karmiącej (klik), o rybach (klik), czy można pić kawę (klik). Znalazłam też da inne źródła z fajnymi rozpiskami (klik) i (klik) oraz 
co jeść po porodzie (klik), co podczas karmienia piersią (klik).

część wpisu powstała w oparciu o publikacje z Hafija.pl i źródeł podlinkowanych wyżej

________________________________________________________________

W internecie znalazłam wiele przykładowych zakazanych i nakazanych list żywieniowych. Zebrałam wszystko do jednej rozpiski, i na tym opieram swoją dietę. 
UWAGA! Poniższe zestawienie nie było konsultowane z lekarzem, położną, dietetykiem itp. Najważniejsza zasada - próbować małe ilości i obserwować dziecko!

Przekąski/Słodycze

Słonecznik, dynia,migdały, orzeszki w małych ilościach
+
Prawdziwe kabanosy
+
Chrupki kukurydziane
+
Suszone owoce
+
2 kostki czekolady
+
W ograniczonych ilościach:
Dżem
+
Miód
+
Galaretki
+
Ciasto drożdżowe
+
Kisiel, budyń, galaretka
+
Biszkopty
+
Jogurty
+
Świeże soki z jabłek, marchwi, bananów (początkowo rozcieńczone wodą).
+
Ciastka
-
Batoniki z czekoladą
-
Słodkie ciasta, torty i desery
-
Chipsy z dipami
-

Warzywa

Pomidor bez skóry, bez pestek
+
Ogórek
+
Buraczki
+
Ziemniaki
+
Kapusta pekińska
+
Szpinak
+
Młodą fasolkę szparagową
+
Nowalijki
+
Różnego rodzaju sałaty
+
Dynia
+
Kabaczek
+
Cukinia
+
Cebula i czosnek – o ile jadłaś w ciąży – dziecko zna ich smak
+
Fasola, groch, bób polecany w małych ilościach i z dodatkiem cząbru
+
Marchewka
+
Szparagi
+
Brokuł
-
Pomidor bez skóry – ograniczone ilości
+
Ogórek
+
Ostre papryczki
-
Kapusta kiszona
-
Ogórki kiszone
-
Papryka
-
Rzepa
-
Grzyby
-
Rzodkiewka
-
Por
-

Owoce

Jabłka
+
Banany
+
Winogrono
+
Melon
+
Arbuz
+
Truskawki
+
Gruszki
+
Maliny
+
Wiśnie
-
Cytrusy
-
Owoce pestkowe (czereśnie, wiśnie)
-
Agrest
-
Porzeczki
-
Kiwi
-
Owoce konserwowe
-

Mięso

Drób (pierś z kurczaka, udka)
+
Wołowina
+
Wieprzowina
+
Dziczyzna
+
Mięso gotowane
+
Chude wędliny drobiowe, szynka, polędwica,
+
Domowy pasztet z drobiu, indyka
+
Tłuste wędliny, kiełbasy
-
Konserwy
-
Surowe mięso
-

Nabiał/Tłuszcze

Masło
+
Margaryna
+
Olej sojowy
+
Olej rzepakowy
+
Olej słonecznikowy
+
Oliwa z oliwek
+
Chudy i półtłusty ser,
+
Pasty serowe z różnymi dodatkami,
+
Ser żółty
+
Serek topiony
+
Jajka
+
Jogurt naturalny
+
Maślanka
+
Śmietana 12%, 18%
+
Kefir
+
Mleko 3,2%
-
Mleko 2,0% - max 2 szklanka
+
Jogurty smakowe
-
Sery pleśniowe
-
Śmietana 24%, 36%
-
Smalec
-
Boczek
-
Słonina
-

Przyprawy

Koperek
+
Natka pietruszki
+
Przyprawy suszone np. zioła, kurkuma
+
Świeża bazylia, oregano itp.
+
Świeża mięta
+
Sól
+
Pieprz w małych ilościach
+
Ostra papryka i inne ostre przyprawy (kolendra, chilii, curry)
-
Do zupy: ziele angielskie, liść laurowy - w małych ilościach
+
Majeranek
+
Szczypiorek
+
Pieprzu cayenne
-
Musztarda
-
Chrzan
-
Ocet
-
Gorczyca
-
Ostra czerwona papryka w proszku
-
Estragon
-
Gałka muszkatołowa
-
Curry
-

Pieczywo

Chleb pszenny
+


Grahamki
+
Bułeczki wrocławskie
+
Suchary
+
Pieczywo chrupkie
+
Drożdżówki
+
Słodkie bułeczki – z małą ilością dżemu
+
Chleb razowy
-
Pumpernikiel
-

Ryby

Łosoś hodowlany
+
Śledź atlantycki
+
Szprotka
+
Łosoś dziki
+
Węgorz
+
Pstrąg
+
Karp
+
Okoń złoty – wysoka zawartość rtęci !
-
Miecznik – wysoka zawartość rtęci !
-
Rekin – wysoka zawartość rtęci !
-
Makrela Królewska – wysoka zawartość rtęci !
-
Ryby surowe
-
Ryby wędzone
-

Napoje

Woda, woda, dużo wody!
+
Niezbyt mocna herbata
+
Soki warzywne
+
Soki owocowe (z wyjątkiem z owoców cytrusowych)
+
Max 2 filiżanki nie za mocnej kawy (1 filiżanka = 130 mg kofeiny)
+
Napoje owocowo–mleczne,
+
Koktaile mleczno–owocowe
+
Napoje alkoholowe
-
Napoje gazowane
-
Kakao
-
Czekolada
-


Przetwory zbożowe

Makarony
+
Kasze
+
Ryż biały i brązowy
+
Płatki
+
Otręby
+

Propozycje na obiad

Zupy gotowane na porcjach rosołowych z małą ilością ziela i liścia
+
Zupa pomidorowa z koncentratu pomidorowego
-
Zupa warzywna zabielana śmietaną 18%
+
Rosół
+
Szczawiowa
-
Barszcz czerwony z buraczków
+


Mięsa gotowane
+
Mięsa pieczone bez tłuszczu
+
Mięsa pieczne z marynaty ziołowej
+
Mięso smażona na patelni teflonowej
+
Mięso przyrządzona w parowarze
+
Mięso pieczone w rękawie
+
Mięso/ryba pieczona w folii
+


Ziemniaki gotowane z solą
+
Ziemniaki pieczone w piekarniku (bez tłuszczu) z masełkiem
+
Ziemniaczane puree z masłem i śmietaną 18%
+
Domowe frytki pieczone w piekarniku
+


Śniadania/ Kolacje
kanapki z gotowaną szynką,
kanapki z pieczonym pasztetem z drobiu, indyka, królika (najlepiej domowy),
kanapki z żółtym serem,
kanapki z twarożkiem,
kanapki z mascarpone,
gotowane parówki ,
chude, gotowane kiełbaski,
gotowane jajko,
jajecznica delikatna na masełku,
zupa mleczna (jeśli nie jest obciążony wywiad)
sałata do kanapek,
koperek np. do twarożku,
kanapki z dżemem malinowym, jabłkowym, jagodowym, borówkowym, z owoców leśnych, morelowym, powidła.
mozzarella do kanapek
pomidor (jeśli nie ma przeciwwskazań)

Zupy:
Chudy rosół z kury.
Delikatny krupnik.
Zupa owocowa.
Zupa pomidorowa.
Zupa ryżowa zabielana mlekiem.
Barszcz czerwony zakwaszany jogurtem.


Dania główne:
Ziemniaki z duszonym mięsem, marchewka gotowana z odrobiną masła
Delikatne spaghetti.
Łagodne rissotto.
Puree ziemniaczane, klopsiki (mięso mielone) w białym sosie koperkowym.
Delikatne ratauj z mielonym i cukinią. Może być podawane do ziemniaków uprzednio ugotowanych i razem zapieczone w piekarniku.
Drób pieczony w rękawie.
Potrawka z cielęciny z ryżem.
Schab pieczony w rękawie. Ziemniaki.
Pierś indyka gotowana na parze.
Łosoś pieczony w folii.
Łagodny gulasz i kasza gryczana lub jęczmienna.
Uproszczona gzika (bez szczypiorku i rzodkiewki) z ziemniakami.
Pasta makaronowa z szynką w sosie śmietanowym.
Potrawka z kurczaka z ryżem.
Pasta makaronowa z piersi z kurczaka, marchewką,
Pierś z kurczaka duszona w sosie śmietanowym podawana z ryżem.
Pasta ziemniaczana z mielonym, marchewką, pomidorami w sosie pomidorowym.

Dodatki obiadowe:
Marchewka gotowana.
Marchewka duszona z masełkiem.
Marchewka gotowana na parze.
Surowa marchewka tarta (może być z dodatkiem jabłka lub dodatkowo podlana jogurtem naturalnym).
Buraki gotowane utarte (mogą być z dodatkiem jabłka).


Soki:
Jabłkowy.
Marchwiowo-Jabłkowy.
Owoce leśne.
Jeżynowy.
Malinowy.

Podwieczorek/ Przekąski:
Jabłko.
Borówki, jagody.
Kefir (może być owocowy)
Jogurt (może być owocowy).
Kaszka manna na mleku z sokiem malinowym.
Kisiel.
Sucharki.
Biszkopty.
Szarlotka

Czego najbardziej brakowało Wam w menu poporodowym? Na co miałyście ochotę?
TOP