5 lutego 2015

Papryka na obiad!

Jakiś czas temu u Agi z bloga buuba.pl zobaczyłam przepis na faszerowaną paprykę. Nie robiłam jej od dawna! Chodziła za mną kilka dni. Zrobiłam ją w niedzielę na obiad. Była na obiad w niedzielę, poniedziałek i wtorek! Taaaaaaaaka pyszna!



Mój przepis:
Paprykę myję (6-8 sztuk) i obcinam jej górną część. Czyszczę z gniazd.
Ryż (1 torebkę) gotuję, mięso mielone podsmażam na patelni z jedną, drobno posiekaną cebulką. Dodaję pieprz, sól, ostrą paprykę i oregano. Na koniec dodaję szklankę bulionu.

Ryż mieszam z mięsem, i takim farszem faszeruję paprykę. Układam je w żaroodpornym naczyniu, podlewam szklanką bulionu i piekę ok godziny w piekarniku (180 stopni). Papryka jest gotowa, gdy jej górna część zacznie się rumienić. 10 minut przed końcem pieczenia pod górną część papryki dodaję starkowany ser.

Wcinałam ją 3 dni. Ostatniego dnia zrobiliśmy z mężem niezły deal;) On jadł mięcho, ja paprykę. 


7 komentarzy

  1. uuu smacznego :) ja robię jeszcze sos słodko kwaśny domowej roboty i kładę na górę pod ser :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm pycha ;))) Robię !!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rób, rób! Daleko do Ciebie nie mam :D

      Usuń
    2. hehe no nie ;) Zapraszam ;)

      Usuń
    3. Już zjedzona ;) Miałam robić ale mąż się dorwał, więc on zrobił ;) Pychaaaa ;) ;* Przepis do druku :) Dzięki :)

      Usuń
  3. Spróbuj z cukinią! też jest pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zazdroszczę apetytu, ja nic nie mogę wziąć do ust :-(

    OdpowiedzUsuń

TOP