Ciążowe SUSHI - przepis


SUSHI chodziło za mną od początku ciąży. Do tej pory nie byłam wielką fanką tego przysmaku. Nie lubię surowego mięsa, ryb. Każde mięso musi być dopieczone. Sushi jadaliśmy kilka razy w roku. Od początku ciąży miałam wielką ochotę na sushi! Jak wiadomo, w ciąży nie można jeść surowego mięsa, ryb. Znalazłam alternatywę. Zrobiliśmy domowe sushi ze składników które w ciąży nie są zabronione!


SKŁADNIKI:
PODSTAWA:

- torebka ryżu (wystarczy na ok 5 płatów nori),ja użyłam zwykłego
- płaty nori
RYBY:

kawałek pieczonego łososia, mintaja
- paluszki surimi (gotowane kilka minut we wrzątku)
WARZYWA:

- rukola
- papryka
- ogórek
- por
SOSY:

- majonez wymieszany z solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny
- sos sojowy do podania 



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 

Płat nori kładziemy na macie. Ok. 2 cm od brzegu układamy składniki. Np. sos majonezowy, ryż, warzywa, łosoś. Kombinacja dowolna. Zwilżamy początek płatu nori i pozostałe wolne miejsce wodą. Ułatwi to zawijanie kawałka sushi. Do zawinięcia kawałka można użyć specjalnej maty. Mi jednak lepiej było zwijać kawałek bez pomocy maty.

Tak przygotowane kawałki kroimy ostrym nożem na mniejsze kawałeczki.
Podajemy z sosem sojowym, wasabi i marynowanym imbirem.

Czas przyrządzenia:  ok 30 min.
Koszt: ok 15 zł
Z 5 płatów wyszło nam ponad 30 kawałków.

Smacznego!:)







Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Trojaczki. Polub nas na Facebooku!