15 listopada 2014

Domowa tortilla

Weekend = gotowanie. Dziś pokażę Wam jak w łatwy i tani sposób przygotować domowe tortille. Kupne tortille są mega drogie. 4 placki ok 10 zł. Ja przygotowałam 15 porcji, a wydałam na nie jakieś 3 zł :)



Przepis na tortille:

3 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki smalcu lub masła (ja dodałam masła)
1 szklanka gorącej wody

Składniki połączyć ze sobą i bardzo dobrze wyrobić. Ja w robocie planetarnym Russell Hobbs wyrabiam ciasto ok 5-7 minut, na średnich obrotach. Używam do tego przystawki do wyrobu ciasta (haka). Gdy ciasto będzie lepiło się do rąk dodać odpowiednią ilość mąki.


Wyrobione ciasto zostawić na pół godziny. Następnie podzielić na 15 kawałeczków. Każdy kawałek cienko rozwałkować. Smażyć z obu stron na suchej, teflonowej patelni ok 2 minut z każdej strony.



Farsz
Ja dodałam pół dużej piersi z kurczaka. Kawałeczki piersi doprawiłam kurkumą i curry i podsmażyłam. Do tego warzywa: kapusta pekińska, papryka pokrojona w paseczki, pomodor, cebula, kukurydza.


Do tego 2 sosy: cosnkowy i pomidorowy.


Czosnkowy: 2 ząbki blendujemy, dodajemy 3 łyżki jogurtu greckiego + 2 łyżki majonezu, sól i pieprz

Pomidorowy: Pomidory z puszki blendujemy z 3 łyżkami jogurtu, solą, pieprzem i pieprzem cayenn.

Smacznego!

3 komentarze

  1. Mmm, pycha! A jak długo można przechowywać gotowe tortille? Bo 15 sztuk to trochę dużo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę ze pod przykryciem jeden dzień, w lodówce. U nas przetrwało 1 dzień, mąż wziął ze sobą na służbę i w godzinę nie było;)

      Usuń
  2. Zrobiłam wczoraj - pycha i faktycznie, już prawie nie ma :) U nas były 3 wersje z kurczakiem, ze szpinakiem i z salami + różne dodatki warzywne. Do powtórzenia w niedalekiej przyszłości! :)

    OdpowiedzUsuń

TOP