19 października 2014

Idealny przepis na expresowe naleśniki

W kuchni lubię eksperymentować. Nigdy nie trzymam się przepisu w 100%. Z robieniem naleśników długo walczyłam. Długo szukałam idealnego przepisu. Poprzednie były ok, ale pierwszy naleśnik nigdy nie wyszedł dobry:)


Znalazłam przepis idealny. Do tej pory ubijałam jaja, dodawałam mleko, potem pozostałe składniki. Teraz? Wrzucam wszytko, włączam robot i po 3 minutach mam idealne ciasto.



Składniki:


- 300 g mąki
- 3 jajka
- 400 ml mleka
- szczypta soli
- woda mineralna
- 2 łyżeczki cukru (opcjonalnie)


Mąkę, jajka, mleko,sól, cukier wrzucić do misy.
Miksować 3 minuty. Pod koniec dodać 2 łyżki oleju - GOTOWE.

Gdyby ciasto było za gęste - dodać trochę wody mineralnej.
Naleśniki smażyć na dobrze nagrzanej patelni teflonowej. Ja mam taką specjalną do naleśników. Przed smażeniem na patelnię wlewam odrobinę oleju i rozprowadzam pędzelkiem po całości. Naleśniki wychodzą idealne!


Brak komentarzy

Prześlij komentarz

TOP