15 lipca 2014

Zupa krem z pieczonej papryki - moje warsztaty kulinarne:)

Z rozpaczy że nie mogę wybrać się na warsztaty kulinarne z Chicco postanowiłam dziś trochę pogotować:) Zrobiłam zupę krem z pieczonej papryki. 



Przepis bardzo prosty - robi się bardzo szybko - smakuje przepysznie!

Składniki:
- 5-6 sztuk czerwonej papryki
- 2 ziemniaki
- bulion
- mozzarella (pół kulki)
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- odrobina świeżej papryczki chili - jak ktoś lubi ostre portawy
- masło do smażenia

    
1. Robimy bulion. Ja na szybko zrobiłam z kostki rosołowej;)
2. Ziemniaczki kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do bulionu.
3. Czyścimy paprykę, krojąc na połówki.
4. Paprykę wkładamy na blachę i pieczemy w 200 stopniach aż do momentu gdy skórka zacznie się przypalać.
5. Można zdjąć skórkę lub nie. Ja nie zdjęłam i zblendowała się bez problemu.
6. W między czasie podsmażamy drobno pokrojoną, lub zblendowaną (tą opcje polecam) cebulę, czosnek i papryczkę chilii. Po podsmażeniu dodajemy do bulionu.
7. Upieczoną paprykę kroimy w kostkę i wrzucamy do bulionu - gotujemy 15 minut.
8. Blendujemy całość na krem.
9. Na koniec doprawiamy do smaku











Podanie:
Podałam zupę krem z mozzarellą i grzankami z razowego chleba. Do dekoracji listki bazylii :)


Smacznego!:)

W przygotowaniu potrawy używałam blendera BRAUN - MQ 535

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

TOP