7 czerwca 2014

Weekendowe gotowanie - Lasange

Przyszedł czas na prawdziwy test blendera BRAUN - MQ 535 i Nikona D3200 podczas gotowania. Jak zawsze w weekend znikam w kuchni i oddaję się w pełni mojej pasji - gotowaniu! Uwielbiam eksperymentować w kuchni, rzadko.. prawie nigdy w 100% nie trzymam się przepisu. Mąż żyje, wcina ze smakiem - także eksperymenty jak do tej pory udane:)


Po dzisiejszym gotowaniu muszę dopisać jeszcze jedną pozycję na moją listę marzeń o której pisałam Wam tutaj..  Robot kuchenny z przystawką do makaronu. Często robię makaron domowy. Do wałkowania zatrudniam męża :) Zrobienie makaronu jest czasochłonne, ale warte efektu.



Lasagne = sos boloński+sos beszamelowy+makaron

Sprzęty których używałam:
- mikser z widełkami do wyrobu ciasta
- 2 garnki (w 1 zrobimy sos boloński, w drugim beszamelowy)
- blender do zmiksowania składników sosu + z końcówką do ubijania
- deski, noże i inne drobiazgi:)


1. Sos boloński
- oliwa
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 0.8 kg mięsa mielonego
- przyprawy
- puszka pomidorów bez skóry
- kilka papryczek chilli - jak ktoś lubi pikantne potrawy







W garnku rozgrzać oliwę. Drobno posiekać cebulę i czosnek,wrzucić do garnka i smażyć kilka minut. Dodać przyprawy (sól, pieprz kolorowy, oregano, trochę carry, kurkumy, pieprzu białego - kto co lubi).
Gdy cebula się lekko zarumieni, dodać mięso mielone. Smażyć ok 10 minut. W tym czasie przygotować sos pomidorowy. Do blendera wrzucić pomidory z puszki - zmiksować dodając pieprz, oregano. Sos pomidorowy dodać do mięsa. Wymieszać i gotować ok 20 minut.


2. Sos beszamelowy
- 1/2 kostki margaryny
- 5 łyżek mąki
- 0.7 litra mleka
- szczypta gałki muszkatołowej 







W garnku roztopić masło. Dodać mąkę. Chwilę podsmażyć. Dodać mleko (stopniowo). Gotować chwilę, aż zgęstnieje. Odstawić.

3. Makaron
- 600 g mąki
- pół łyżeczki soli
- 6 jajek

Mąkę przesiać do miski, dodać sól i wbić jajka. Ja wyrabiałam ciasto w mikserze z odpowiednimi widełkami. Po wyrobieniu ciasta zatrudniłam męża do rozwałkowania ciasta na cienkie płaty o wymiarach naczynia żaroodpornego w którym będziemy piec. Ja makaron robiłam na samym końcu, gdy już miałam gotowe sosy. Płaty robiłam na bieżąco, układając w naczyniu. 









Przygotować naczynie żaroodporne. Ja smaruję masłem, na to kładę papier do pieczenia. Znów smaruję papier masłem i wysypuję bułką tartą. 






Przygotowanie lasange:
Do naczynia żaroodpornego wlewam łyżkę sosu beszamelowego, na to kładę makaron, na makaron sos boloński. I powtarzam:
makaron>sos beszamelowy>sos boloński>makaron>sos beszamelowy>sos boloński>makaron>sos beszamelowy>sos boloński. Kończę warstwą makaronu, polewając ja sosem beszamelowym.


Piec około godziny w 170 stopniach. Pół godziny pod przykryciem.

2 komentarze

  1. Głodna się na wieczór zrobiłam..

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pysznie. Nie mam piekarnika wiec wiele takich dobrych potraw mnie omija... ;/ / xavilove

    OdpowiedzUsuń

TOP